Franciskus i intervju om sin framtid

Påven Franciskus emotser sin död, ”antingen i ämbetet eller som emeritus”. ”Och i Rom”, avslöjade han under ett samtal med den argentinske läkaren och journalisten Nestor Castro. ”Jag återvänder inte till Argentina”, sade kyrkans överhuvud. Utdrag ur en intervju våren 2019 offentliggjorde Castro på lördagen i den argentinska tidningen La Nación (nätupplagan).

I den en timme långa intervjun talade påven Franciskus också utförligt om den lungoperation han som 21-åring genomgick, samt om sin ångestneuros. Det hade tidigare fått honom att vilja göra ”allt och genast. Därför måste man ha klart för sig att man blir allt långsammare.” Annars har han hållit sina rädslor under kontroll. ”När jag konfronteras med en situation eller måste ta ställning till ett problem som gör mig ängslig, stannar jag upp.”

Han har flera metoder att lugna sig med. En av dem är att lyssna på musik av Bach. ”Det lugnar mig och hjälper mig att bättre analysera problemen.” Hans ångestneuros uppkom framför allt under den argentinska militärdiktaturens tid. Som ung jesuitprovinsial måste han ofta i sin bil smuggla människor förbi militärposteringar.

Författaren till intervjun, Nelson Alberto Castro, är journalist, läkare och författare. Han blev känd i Argentina bland annat för sina två TV-program. Samtalet med Franciskus är en del av boken La salud de los Papas (påvarnas hälsa), som utkommer inom kort. Liknande böcker har han skrivit om förra argentinska presidenten Cristina Kirchner, samt Eva Peron.

Kathpress 2021-03-01