Benedictus XVI levnadsglad trots himmelslängtan

Enligt uppgifter från sin privatsekreterare, ärkebiskop Georg Gänswein, är Benedictus XVI ”helt och hållet levnadsglad” igen. Gänswein förklarade att den himmelslängtan som den före detta påven nyligen gav uttryck för i en kondoleansskrivelse med anledning av teologen Gerhard Winklers död inte ska uppfattas som att Benedikt ”inte skulle ha lust att leva”. ”Tvärtom” förklarade ärkebiskopen för tidningen Bild i torsdags.

Texten som Benedikt, numera nittiofyra år gammal, skrev till minne av sin professorskollega Winkler innehöll bland annat följande formulering som har väckt stort uppseende: ”Nu har han nått den andra sidan och där väntar säkert många vänner på honom. Jag hoppas att jag snart kan få göra dem sällskap.”

Gänswein betonade att brevet ”var välvilligt menat och kom från hjärtat”. Men, lade Gänswein till, givetvis förbereder sig Benedictus givetvis ytterst medvetet inför döden. ”Konsten att dö väl, det vill säga ars moriendi, är en del av ett kristet liv. Detta ägnar sig Benedikt åt sedan flera år tillbaka. Men likväl är han mycket levnadsglad. Stabil i sin fysiska svaghet, glasklar i huvudet och välsignad med en för honom typisk bayersk humor.” Michael Prüller, som är talesman för kardinal Christoph Schönborn, tolkade den före detta påvens uttalande på ett liknande sätt och menade att det vore ett misstag att förstå Benedikts formulering som en dödslängtan: ”Emellertid rör det sig om ett vanligt missförstånd när det kommer till äldre troende människors oproblematiska förhållande till döden.”

Gerhard Winkler var cisterciensbroder och dog nittioett år gammal i slutet av september. Han arbetade som professor i kyrkohistoria vid Regensburgs universitet samtidigt som Joseph Ratzinger, sedermera påven Benedictus XVI. Enligt Benedictus var Winkler den som stod honom närmast av alla kollegor och vänner. I sin kondoleansskrivelse berättar Benedikt att ”[Winklers] munterhet och djupa tro drog mig ständigt till honom”.

Kathpress 2021-10-21

Detta är en nyhetstext.