Benedictus XVI talar om sin avgång och om Franciskus i ny bok

papa_benedettoTrots att han har gjort mycket få uttalanden efter sin avgång, gav förre påven Benedictus XVI flera långa intervjuer till den tyske journalisten Peter Seewald, som har intervjuat honom för tidigare böcker, kort efter att ha lämnat påveämbetet. Dessa samtal handlade bland annat om behovet av reformer av Vatikanens sätt att fungera, den egna avgången och hans tankar om sin efterträdare, påven Franciskus.

Intervjuerna genomfördes några månader efter Benedictus avgång den 28 februari 2013 och har nu publicerats i en bok som gavs ut på flera språk under fredagen. Den engelska versionen med titeln Last Testament (fritt översatt till svenska: ”Sista testamentet”) kommer i november. På tyska finns den emellertid redan nu och med titeln Letzte Gespräche (fritt översatt till svenska: ”Sista samtalen”) täcker boken på 240 sidor in de viktigaste hållpunkterna i Joseph Ratzingers liv, från barndomen till i dag.

Benedictus talar till exempel öppet om sin ”oro under de första dagarna som Petri efterträdare”, om sina svagheter liksom om kontroversiella frågor och händelser under tiden som påve. För Seewald förklarar han att beslutet att avgå ”initialt bara kommunicerades till några pålitliga personer allra närmast, för att undvika läckor”, rapporterar den italienska tidningen Corriere della Sera.

Påven emeritus talar också om den så kallade Vatileaks-skandalen (med stulna handlingar från påvens privata lägenhet – övers. anm.) som många trodde var en utlösande faktor till avgången. Benedictus beskriver vidare skillnaderna mellan honom och påven Franciskus i ljuset av ”sina egna egenheter” och dem hos hans argentinske efterträdare. Han kommenterar också den så kallade ”gay-lobbyn” i Vatikanen – en inflytelserik grupp av fyra, fem personer som han uppger att han lyckades bryta upp.

978-3-426-27695-2_druckFörfattaren Peter Seewald har inte velat kommentera den nya boken, som blir hans fjärde om och med Benedictus/Ratzinger. Men i en intervju till den engelskspråkiga katolska nyhetstjänsten CNA 2010 när den senaste boken ”Världens ljus” kom ut, betecknade Seewald Benedictus som ”en av de största tänkarna inom den katolska kyrkan; någon som har ett stort hjärta och … av naturen är en fighter, som står pall för stormar och inte är rädd … någon som varken fastnar i det förgångna eller i nuet”. Han karaktäriserade vidare Benedictus som ”en väldigt modern man” som alltid är tillgänglig, alltid söker dialog och alltid är villig att lyssna, och förutspådde att den förre påven skulle komma att uppskattas alltmer i framtiden.

Catholic News Agency, 2016-09-09