Kvinna åtalad för misslyckat attentatsförsök mot Notre Dame-katedralen

notre_dame_noel_2006En kvinna åtalades under den gångna helgen i Frankrike för kopplingar till en terrorplan för att attackera Notre Dame-katedralen i Paris genom en bilbomb. Enligt den amerikanska nyhetskanalen CNN meddelade åklagarmyndigheten i Paris att kvinnan anklagas för ”kriminella band till planerade terrorbrott mot folket” och ”försök till avrättning från en organiserad grupp i samband med en terrorattack”.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls förklarade förra torsdagen när en bil med explosivt material upptäcktes i närheten av Notre Dame, att Frankrike möter ett ”maximalt hot” och att underrättelsetjänsten, polisen och nationalgardet ”varje dag […] omintetgör attacker genom att bryta sönder de syrisk-irakiska nätverken” i landet. Polisen arresterade sedan sex personer, alla kvinnor, för kopplingar till den övergivna bilen som hade lämnats med varningsblinkers på och med behållare med hushållsgas, en filt indränkt i bensin och en släckt cigarett inuti. Man fann däremot inga utlösningsmekanismer för bomber. Fyra av de arresterade släpptes sedan på fri fot. Kvar i arrest fanns en kvinna som hade haft samröre med en man som tidigare dött i strider för terrorgruppen IS, och den 19-åriga ägaren av bilden som påstås ha svurit en trohetsed till IS.

Arresteringarna skulle, enligt den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve, varit en ”kapplöpning med tiden” för att förhindra kvinnorna från att försöka agera igen. Myndigheterna uppger också att kvinnorna kan kopplas till mordet på två franska poliser utanför Paris i juni och mordet på prästen, fader Jacques Hamel, mitt under mässan i en kyrka i Normandie i juli.

Efter de terrorattacker som drabbat Frankrike under det senaste året uppgav premiärminister Valls att myndigheterna just nu övervakar nära 15 000 personer inom landet vilka tros befinna sig i en process av radikalisering. Den terrorcell som polisen tror sig ha upplöst i och med åtalet för planen på Notre Dame-attacken har bestått enbart av kvinnor som stått under ledning av personer i Syrien. Under de senaste månaderna lär antalet tonårsflickor och ungdomar som rekryterats av IS i Frankrike ha ökat.

Catholic News Agency, 2016-09-12