Biskopar motsätter sig mexikansk gränsmilitarisering

Ett flertal katolska biskopar i USA har reagerat negativt på president Donald Trumps önskemål om flera tusen nationalgardessoldater vid mexikanska gränsen.

Presidenten har misslyckats med att få ekonomiska medel till den mur han vill bygga längs USA:s gräns mot Mexiko, och vill nu istället säkra gränsen genom militär närvaro. Han hänvisar till att det nu råder ”krissituation” vid gränsen, och menar att medborgare från centralamerikanska länder okontrollerat strömmar in på USA:s territorium.

Samtidigt visar gränspolisens statistik att antalet migranter som tagit sig över gränsen illegalt är på den lägsta nivån sedan 1971.

Biskopen av El Paso, Mark Seitz, har i ett uttalande kallat presidentens utspel ”oansvarigt” eftersom gränsen ”aldrig varit så säker som nu”. Biskopen påpekade i sitt uttalande att det bara är ”genom att arbeta tillsammans för att hantera den avhumaniserande fattigdomen och osäkerheten i våra latinamerikanska systerländer” som det går att lösa de grundläggande skälen till migrationen. ”Jag lever på gränsen och min stad är år efter år en av landets säkraste”, skrev biskopen och menade att trupperna kommer till gränsen för att slåss mot vinden.

Även flera andra biskopar i stift vid gränsen har kommenterat på sociala medier och kallat det en ”skam för administrationen” och ”idén att alla är fiender”. ”Detta är inte den amerikanska andan”, skrev ärkebiskopen av San Antonio, Gustavo Garcia-Siller, på Twitter.

Red. 2018-04-09

Källor: America Magazine (här), CNA (här), New York Times (här)