Biskopen av Helsingfors skadad i halkolycka

Den katolske biskopen av Helsingfors, Teemu Sippo, ligger på sjukhus efter en svår olycka. Den 71-årige biskopen ska redan den 26 december ha halkat på en ishal gata, slagit i huvudet och förts till sjukhus, meddelar en talesperson för stiftet, enligt uppgifter från den tyska katolska nyhetsbyrån KNA.

Biskop Sippo.

Biskopen behandlas på en avdelning för patienter med hjärn- och skallskador. Han uppges vara vid medvetande men trött och han har hög feber. Han kommer att få stanna på sjukhuset åtminstone ytterligare några dagar. ”Hur länge konvalescensen kommer att vara, kan man ännu inte bedöma”, säger stiftets talesperson. Ledningen för stiftet har för tillfället övertagits av generalvikaren Raimo Goyarrola, 49 år gammal.

Sippo leder sedan år 2009 Helsingfors stift. Jesu Hjärta-patern (SCJ) från det finländska Lahtis fick en del av sin utbildning i Tyskland, och avlade år 1970 sina ordenslöften i klostret Maria Martental i Triers stift. Den finländska huvudstadens stift är det enda katolska stiftet i landet. Stiftet har totalt åtta församlingar, 15 000 katoliker och 30 präster.

Kathpress 2019-01-04