Blodröd Sacré-Coeur-basilika för förföljda kristna

För att uppmärksamma de kristnas dramatiska situation i många länder kommer på torsdag kväll basilikan Sacré-Coeur i Paris att bli belyst med ett blodrött ljus. Detta initiativ kommer från den franska sektionen av den internationella katolska hjälporganisationen Kyrka i nöd. Tidigare år har liknande aktioner genomförts på Trevi brunnen i Rom, på Westminster Abbey i London och på Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

Belysningen av den världsberömda kyrkan på Montmartre är höjdpunkten på aktionen “24 timmar för religionsfrihet”. Aktionen börjar 11.15 med en mässa i Sacré-Coeur, för eftermiddagen planeras en diskussion på torget framför basilikan och vid 19-tiden tänds belysningen. Därpå följer en bönestund för alla dem, “som inte fritt kan utöva sin religion”. Basilikan kommer att hållas öppen för sakramental tillbedjan under hela natten.

Direktorn för den italienska sektionen av Kyrka i nöd, Alessandro Monteduro, säger att organisationen i 70 år har arbetat på att rikta den offentliga uppmärksamheten på aktuell förföljelse av kristna. Aktionerna i Rom, London och Rio de Janeiro fick till följd att miljontals människor blev informerade om religiösa förföljelser, som de annars skulle varit ovetande om. Genom att belysa särskilda monument med ett rött ljus som av martyrernas blod skall Kyrka i nöd även under kommande åren verka för att offren för religionsförföljelser, de som gav sina liv för sin tro eller förvägrades en grundläggande religionsfrihet, inte blir bortglömda.

Minnen av ryska martyrer

Under den kommande veckan kommer man i Paris även att högtidlighålla minnet av offren för de förföljelser av kyrkan, som bolsjevikerna initierade i Ryssland 1917/18. Detta med anledning av hundraårsminnet av Oktoberrevolutionen och de därpå följande händelserna. Den 20 oktober kommer det i Alexander-Newskij katedralen i Paris att hållas en minnesstund för alla martyrerna för repressionen och inbördeskriget, och den 21oktober firar ärkebiskopen Jean från Charioupolis den gudomliga liturgin. Alexander-Newskij katedralen har sedan 1920-talet varit en viktig andlig mötesplats för de tallösa flyktingar från det revolutionära Ryssland, som sökte skydd i Frankrike.

Kathpress 2017-10-10