Bolivias president Morales och befrielseteologin

Bolivias president, Evo Morales, är beredd att stödja den katolska kyrkan, i den mån den svänger om och lägger sig i linje med befrielseteologin. “Om den katolska kyrkan kommer att återuppliva befrielseteologin, då är vi beredda att stå upp för denna religiösa princip om folkens befrielse”, sade den socialistiske statschefen i går, måndag, enligt den tyska katolska nyhetsbyrån KNA utifrån lokala medier i La Paz.

President Morales säger att påven gjort intryck på honom under Världsungdomsdagen i Rio de Janeiro. Morales tar fasta på två saker som han lärt sig av påven: “Att engagera sig för folket utan rädsla, vilket vi gör varje dag, och för det andra, att en kristen inte är en kristen om han eller hon inte är en revolutionär. Vi är revolutionärer.”

Jesus Kristus var “världens förste socialist”, som dessutom gav sitt liv, menar Morales. President Morales berättar att han nyligen mötte påven Franciskus i samband med Världsungdomsdagen i Rio de Janeiro. Påven ska ha sagt till honom: “Evo, jag beundrar dig. Jag är med dig med min välsignelse.” Morales understryker: “Tre gånger använde han ordet välsignelse, något som verkligen överraskade mig.”

Evo Morales deltog, i sällskap med Brasiliens president Dilma Rousseff och Argentinas president Cristina Kirchner, i den avslutande gudstjänsten av Världsungdomsdagen i söndags i Rio de Janeiro. Morales förhållande till den lokala katolska kyrkan i Bolivia anses vara spänt.

Kathpress 2013-07-30

Se även Agencia Boliviana de información och Ministerio de la Presidencia