Burkina Faso: kardinal manar till kamp mot humanitär kris

Kyrkoledningen i Burkina Faso har uppmanat befolkningen att göra en gemensam insats mot den humanitära krisen i landet. Pågrund av de oavlåtliga terrorattentaten kan många människor inte beså sina åkrar, utan lever i extrem fattigdom, enligt biskopen i huvudstaden Ouagadougou, kardinal Philippe Ouedraogo, enligt uppgifter på måndagen i lokala medier.

Den 73-årige prelaten kritiserade främst inställningen hos många invånare i huvudstaden. Många av dem tar inga hänsyn till de fördrivna människorna inne i landet och deras öden. Av fruktan för nya angrepp har de övergett sina hemorter och är hänvisade till hjälp. Burkina Faso behöver ett kollektivt samvete enligt kardinalen.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR befinner sig mer än 480 000 människor på flykt. Under ett år har antalet blivit tolv gånger större. Enligt utbildningsministeriet har 1 500 skolor stängts. Framför allt i de norra delarna av landet sker angrepp från terrorister och banditer flera gånger i veckan . Förutom förstärkta mål som militärförläggningar och polisstationen har ”mjuka” mål som kyrkor drabbats.

I förra veckan angreps, enligt officiella uppgifter, en konvoj med anställda i den kanadensiska guldgruvan Boungou, varvid 38 personer bragtes om livet. Enligt lokala källor var antalet väsentligt högre.

Kathpress 2019-11-11

Detta är en nyhetstext.