Civiltà Cattolica nu även på ryska

Jesuiternas tidskrift La Civiltà Cattolica utkommer sedan i fredags nu även på ryska. Som chefredaktören Antonio Spadaro meddelade på Twitter, är det med anledning av femårsdagen av det historiska mötet i Havanna på Kuba den 12 februari 2016 mellan påven Franciskus och den rysk-ortodoxe patriarken Kirill, som tidskriften nu börjar utkomma i Moskva. Sedan tidigare utkommer tidskriften månatligen förutom på italienska även på engelska, franska, kinesiska, japanska och koreanska.

Den ryska editionen presenterades vid en on-line-koferens, där förutom Spadaro även den katolske ärkebiskopen av Moskva Paolo Pezzi, den påvlige nuntien Giovanni D’Aniello och den ortodoxe prästen Johannes Guaita deltog. Den ryska versionen av jesuittidskriften utarbetas av Sankt Thomas-institutet i Moskva och dess ledare, den tyske jesuiten Stephan Lipke.

Civiltà Cattolica grundades redan år 1850 på begäran av dåvarande påven Pius IX (1846–1878). I dag har redaktionen sitt säte i Rom. Under påven Franciskus, som själv tillhör jesuitorden, har betydelsen av Civiltà Cattolica ökat. Tidskriften betraktas emellanåt som påvens inofficiella språkrör. Jesuitpater Spadaro anses vara Franciskus förtrogne.

Kathpress 2021-02-12

Detta är en nyhetstext.