Handskrift räddad undan islamisterna återlämnas till Irak

En kristen handskrift, räddad undan terrormilisen IS i norra Irak, har restaurerats i Italien och skall återbördas till församlingen i Karakosch. Påven Franciskus framvisade boken, enligt Vatikanens presstjänst på onsdagen i Vatikanbiblioteket.

Innan IS år 2014 invaderade Niniveslätten och ödelade de kristna områdena, lät prästerna mura in den 600 år gamla handskriften tillsammans med andra verk. Senare räddades de av Mosuls syrisk-katolske ärkebiskop Yohanne Moshe och fördes till Italien.

Pergamenthandskriften, som omfattar 116 sidor, utgörs av en samling böner och liturgiska texter. Texten är på arameiska och bär också färglagda miniatyrer. Fackmän vid det statliga italienska institutet för konservering av arkivalier och böcker har undersökt, restaurerat och i tio månaders tid, tillsammans med ytterligare expertis återställt boken, vars tillstånd beskrevs som ytterligt prekärt.

Ytterligare detaljer om återbördandet till den kristna församlingen i Karakosch har ännu inte offentliggjorts. Påven Franciskus skall besöka staden i samband med sin resa till Irak i mars.

Kathpress 2021-02-11