De flesta amerikaner är för abortrestriktioner

20160513t1013-3355-cns-canada-march-for-lifeMarch for Life Action, en aktionsgrupp i USA, har startat en reklamkampanj i television och digitala medier i vilken man hävdar att de som kandiderar för offentliga ämbeten och lovar att utvidga kvinnors rätt till abort ”saknar kontakt med den amerikanska väljarkåren”.

”Med den här kampanjen vill vi uppmuntra amerikanerna att företa en djupare granskning av sina kandidater”, sade Jeanne Mancini, ordförande i March for Life-rörelsen, den 22 september då kampanjen inleddes.

”Politiker som påstår sig vara ’för valfriheten’ (Pro Choice) förordar i princip frihet att kräva abort ända fram till födelseögonblicket, vilket skall betalas med era skattepengar. Denna radikala åsikt delas inte av flertalet amerikaner”.

March for Life Action är den politiska grenen av den Washingtonbaserade March for Life-organisationen, som varje år i januari anordnar en protestmarsch och massmöte i huvudstaden för att markera årsdagen av Roe versus Wade-lagen, som legaliserade abort.

Reklamkampanjens första fas löper mellan den 22 och 26 september som en inledning till den första av de stora debatterna i presidentvalskampanjen. Demokraternas kandidat Hilary Clinton och republikanernas Donald Trump skall mötas vid Hofstra University i Hempstead New York den 26 september i NBC Nightly News med Lester Holt som moderator.

Utan att använda skådespelare fokuserar kampanjen på sex kvinnor med olika politisk och yrkesmässig bakgrund. Den kommer att presenteras i de ledande medienätverkens program, såsom Madame Secretary, Today Show, CBS This Morning, 60 Minutes och andra större program. Den kommer att visas i Columbus och Dayton, delstaten Ohio, en av nyckelstaterna, samt i Pittsburgh och Scranton, delstaten Pennsylvania, Richmond, delstaten Virginia, och Washington.

Kampanjen åberopar resultaten av en opinionsundersökning av Marist Institute for Public Opinion, sponsrad av lekmannaorganisationen Knights of Columbus, som offentliggjordes i juli månad och tydligt visade att amerikanerna starkt stödjer abortrestriktioner.

”Andelen amerikaner som är för abortrestriktioner har legat konstant kring åtta av tio tillfrågade under större delen av ett decennium”, sade Barbara Carvalho, direktör för Marist Poll i Poughkeepsie, New York, ”fastän den personliga identifieringen med Pro-Life eller Pro-Choice kan variera från ett år till ett annat, är stödet för restriktioner ganska stabilt”.

Fastän 51 procent av amerikanerna säger att de är Pro-Choice visade undersökningen återigen att åtta av tio amerikaner stöder väsentliga restriktioner beträffande abort och vill begränsa den till de första tre månaderna av en graviditet. Av de 62 procent av anhängarna av Pro-Choice var 85 procent afro-amerikaner och 84 procent latinos.

”När en överväldigande majoritet av amerikanerna är för väsentliga abortrestriktioner är det dags för politikerna att ta hänsyn till att nu gällande lagstiftning inte står i samklang med vad det egna folket i grund och botten anser om livet”, sade Mancini. ”Eller, som vi påstår i kampanjen, är det nu dags för våra röster att bli hörda och få ett slut på extremismen i frågan.”

Det demokratiska partiets valplattform anger som ett av sina mål att fälla det federala lagtillägget Hyde Amendment, som hindrar användandet av federala medel för finansiering av alla aborter inom ramen för Medicaid-programmet.

America, 2016-09-26