Den heliga Faustinas liv på vita duken

Love and Mercy: Faustina, en film om den heliga Faustinas liv har haft premiär i USA rapporterar den brittiska tidskriften The Tablet. Syster Faustina (1905–1938) från Polen förkunnade i synnerhet budskapet om gudomlig barmhärtighet.

Syster Faustina. Foto: Wikipedia.

Filmens huvudrollsinnehavare, den polska skådespelerskan Kamila Kaminska, berättar om arbetet med filmen. ”Mitt mål före filminspelningen var att läsa alla Faustinas dagböcker, eftersom det är ett budskap från henne och det hjälpte mig att förstå vad jag skulle göra i filmen. Jag hade flera andliga erfarenheter – ibland grät jag, ibland tänkte jag att mitt liv måste förändras.”

Kaminska som är både skådespelare och agent sökte för rollen, men blev erbjuden en annan roll, som hon accepterade. Hon fick sedan uppdraget att som agent att hitta en annan skådespelare till rollen som Faustina. Hon hjälpte till med detta, men några månader senare beslutade regissören att det var Kaminska som skulle spela rollen.

”Gudomlig barmhärtighet” av Eugeniusz Kazimirowski 1934. Foto: Wikimedia Commons.

Det var ett hårt arbete att spela in filmen eftersom den spelades in på både polska och engelska och Kamila Kaminska spelade dessutom in en annan film under samma period. Men hon beskriver att det var tyst på inspelningsplatsen och mellan tagningarna kunde hon gå undan för att fokusera, be och tala med ordenssystrar.

Under filminspelningen mötte några i teamet Gud. ”Det var överraskande för dem och de är tacksamma för den upplevelsen, att de blev kallade på detta sätt – det är fantastiskt.”

Den 28 oktober, när filmen visades i USA, låg den näst högst på American box office lista, och filmen kommer att visas i USA också den 2 december. ”Den heliga Faustina är mycket välkänd i Polen och du kan möta henne i nästan varje kyrka. Hon ger ett enkelt budskap – vi är älskade.” Och Kamila Kaminska avslutar: ”Vi är alla älskade, vi är värda Guds kärlek. Vi är olika individer, olika nationaliteter och hudfärg, men vi är alla värda Guds kärlek.”

Red. 2019-11-04

Nyheten från The Tablet återfinns i sin helhet här