Digital rosenkrans lanserad

Katolska kyrkan vill försöka intressera unga för den traditionella böneformen. ”Klicka för att be rosenkransen” heter ett Smart-Armband i form av ett pärlband med ett påhängt kors, som via en app presenterades av Vatikanen på tisdagen. På det sättet kan unga lättare lära sig den traditionella bönen till Guds Moder, säger pater Fredric Fornos, en fransk jesuit som leder påvens internationella bönenätverk och även producerar månatliga bönevideon.

Initiativtagarna hoppas att genom detta nya erbjudande få unga att be för freden i världen. Nätverket ser eRosenkransen som en del av månaden för världsmissionen, som påven Franciskus utlyst för oktober månad, som ju också är den traditionella rosenkransmånaden. 

Smart-Rosenkransen skall bäras kring handleden och aktiveras när bäraren gör korstecknet. Genom Bluetooth står eRosenkransen synkroniserad med en gratis app, vars audio-guide innehåller individuellt anpassade bilder och texter. Appen är anpassad för såväl Android 5.0 som iOS 9.0 men är emellertid ännu så länge endast tillgänglig på engelska, spanska och italienska.

Själva armbandet består av pärlor av obsidian och hematit och kostar 99 euro. I det påhängda korset finns elektroniken och ett laddningsbart batteri. Bäraren kan antingen be den traditionella bönen med fem dekader, en kontemplativ rosenkrans, eller tematiska böner som årligen uppgraderas. När respektive bön aktualiserats visar appen via Smartphone rosenkransens olika hemligheter och håller räkning på de avverkade bönerna.

Kathpress 2019-10-16