Dolce & Gabbana försvarar den traditionella familjen

De italienska modeskaparna och grundarna av det lyxiga modehuset Dolce & Gabbana har hamnat i ett globalt blåsväder under den gångna helgen efter att ha uttalat sig starkt till förmån för det traditionella äktenskapet och sagt att barn har rätt till en mamma och en pappa.

”Familjen är ingen modefluga”, sade Stefano Gabbana i en intervju med det italienska magasinet Panorama. ”I den finns en övernaturlig mening av tillhörighet.” Domenico Dolce, som delar denna uppfattning med sin kollega och tidigare kärlekspartner, sade i samma reportage: ”Vi har inte uppfunnit familjen själva.”

Dolce och Gabbana, som är öppet homosexuella, sade vidare i intervjun att barn har rätt att få växa upp med en mamma och en pappa, och fördömde bruket av surrogatmödrar bland samkönade par som försöker få barn, genom att kalla fenomenet för ”livmödrar till salu”. Vissa former av konstgjord befruktning betecknade Dolce som ”uthyrnings-livmödrar med sperma vald från en katalog” och erinrade om det problematiska att senare i livet förklara för barnen vilket deras ursprung egentligen är.

Att medskapa liv ska vara en ”handling i kärlek”, fortsatte Dolce och tillade att dagens psykologer inte är förberedda på att ansikte mot ansikte möta effekterna av ”dessa experiment”.

”Vi, ett samkönat par, säger också nej till samkönade adoptioner. Det får vara nog. Barn har rätt till en mamma och en pappa”, underströk paret i intervjun som publicerades i slutet av förra veckan och genast ledde till ett ramaskri från ledande HBT-kretsar och deras supportrar, till exempel genom att musikern Elton John och andra företrädare uppmanade till bojkott av modeskaparna.

Elton John, som med sin partner har skaffat barn genom en surrogatmamma, anklagade modeskaparna för att ”ställa sig på samma sida som påven och den yttersta högern i stödet för laglig diskriminering”.

Som ett svar på detta gjorde Dolce och Gabbana på söndagen ett förtydligande där de sade att de inte haft för avsikt att såra någon med sina kommentarer: ”Vi tror bestämt på demokrati och den yttrandefrihet som ytterst upprätthåller den. Vi har talat om vår verklighetsuppfattning.”

Det är inte första gången som paret har uttryckt sitt motstånd mot samkönade äktenskap. 2013 tydliggjorde de sin inställning i en intervju med brittiska Telegraph: ”Jag tror inte på samkönade äktenskap”, sade Dolce som också berättade för tidningen att han är praktiserande katolik.

Dolce och Gabbana är heller inte de första öppet homosexuella offentliga personer som ventilerar denna syn. I en artikel 2012 med brittiska Sunday Times problematiserade den brittiske skådespelaren Rupert Everett tanken på att uppfostras av två pappor. När Frankrike införde sin nuvarande lagstiftning om könsneutrala äktenskap orsakade det massiva protester över hela landet, där många öppet homosexuella män och kvinnor engagerade sig i försvaret för den traditionella familjen.

I intervjun från förra fredagen tillfrågades Dolce och Gabbana, som fram till 2005 hade en kärleksrelation, om de själva hade velat bli föräldrar. ”Ja, absolut, på en gång”, svarade Gabbana, varpå Dolce tillade att han på grund av sin läggning inte har kunnat få barn med sin partner: ”Man kan inte få allting i livet. Det finns också något vackert i att inte kunna ha allting. Livet har sina naturliga orsaker och verkningar; det finns saker som inte kan manipuleras. Familjen är en av dessa.” Han menade vidare att frågan om familjen ”inte är en fråga om religion eller social tillhörighet, utan det handlar bara om två saker: du föds och där finns en far och en mor. Eller i alla fall borde finnas.”

När det handlar om familjen, sammanfattade Dolce och Gabbana sin uppfattning som att ”den är en trend som aldrig går över”.

Familjen har utövat en stark påverkan på modeskaparna. I ett för modebranschen helt unikt initiativ organiserade de en helt unik modevisning med gravida mödrar. Duons höst- och vinterkollektion 2015 med temat ”Viva la mamma!” har mötts av ett entusiastiskt mottagande i modepressen.

Catholic News Agency (CNA) 2015-03-16
samt
Lifesite News 2015-03-16