Duterte och Trump – om konsten att agera som president

Varje år den 21:e september minns man på Filippinerna tiden under Marcos diktatur, då den så kallade martiala lagstiftningen (martial law) var gällande. Mörka minnen från en period av faktiska laglöshet känns särskilt påträngande år 2017. Många i landet befarar att president Duterte, välkänd för att styra med järngrepp, kommer att åter introducera denna form av undantagstillstånd i sin kamp mot drogkartellerna. Även om antalet människor i landet som börjat se nostalgisk på den gamla diktaturtiden har ökat – Marcos son misslyckades att bli vald som vice president med det minsta möjliga marginal – är den den allmänna stämningen att den martiala lagstiftningen aldrig någonsin ska få införas igen i landet. Därför organiserades en lång rad olika tillställningar och protester där man skulle påminna och reflektera om denna tid och därigenom skicka en tydlig appell till regeringen att avstå från alla sådanaplaner. Hur hantera man som president en sådan situation? Förneka, hota eller slå på bordet?

President Trump skulle nog ha gjord det så som han gjorde vid sitt första tal i FN: Slå på bordet, säga åt de andra statscheferna hur de ska sköta sina affärer, hota och eller bättre sagt förolämpa sina motståndare och på detta sätt tydligt markera vem som tror sig ha den största auktoritet. Resultatet av hans tal är välkänt: han fick alla emot sig, USA blev mer isolerat, ingenting har förändrats till det bättre och världen har blivit en ännu farligare plats att leva i. Men eftersom USA under Donald Trumps ledning har bestämt sig att vara sig själv nog och talets adressat var i första hand de som valt honom finns det ur Trumps perspektiv knappast någon anledning att vara missnöjd med ett sådant resultat.

Av president Duterte kan man lära sig ett annat, och bättre, sätt att handla. Just den 21 september publicerade han en proklamation: Den 21 september 2017 utlystes som en nationell protestdag, istället för ”en commemoration day of martial law”. Han erkände att många människor befarar att landet kommer att återvända till en tid av laglöshet och att regeringen genom denna proklamation ville visa solidaritet med dessa känslor. Man behöver inte vara anhängare av Dutertes politik, men man kan knappast annat än gratulera honom till detta snilledrag: Det som var planerat att bli en kännbar kritik mot regeringen blev istället till en folklig manifestation i regeringens favör! I folkmun myntades snabbt uttrycket att Duterte visat ”How to Trump the horn effectively”.

Andreas Bergmann i Manila 2017-10-10