En muslim gav sitt liv för de kristna i Mosul

Mahmoud Al’Assali, professor i juridik, som brukade föreläsa i pedagogik vid universitetet i Mosul, vägrade tiga om övervåldet mot de kristna i Mosul, som tvingas välja mellan att konvertera till islam, eller betala jizyah (den skatt som enligt islam skall betalas av icke-muslimer), eller fly. Han hade modet att protestera mot detta brutala tvång, som han ansåg står i strid med islams lagar. Han fick betala med sitt liv och dödades av milismän från ISIS-jihadisterna.

Nyheten kommer från den kaldéeiska websiten ankawa.com, en av de nyhetskällor som erbjuder de snabbaste uppdateringarna av nyheter om det inferno de irakiska kristna lever i. I det hav av tragedier som just nu drabbar Irak ville man inte låta denna modiga handling passera obemärkt. Professor Al’Asali visste vilken risk han tog: alla i Mosul kände till vad som hänt i Raqqa, en stad i Syrien som intogs av ”Den islamiska staten Irak och Levanten” (ISIS) förra året. Där har många människorättsaktivister fått plikta med livet för sitt motstånd mot ISIS:s intolerans. Icke desto mindre var Al’Asali oförmögen att bevittna detta och tiga.

Så är det även för andra muslimer, som startat en kampanj med mottot ”Jag är irakier, jag är kristen”, som ett svar på klottrandet av bokstaven N på kristna hem i Mosul. Igår mötte flera muslimer upp utanför den kaldéiska S:t Georgskyrkan i Baghdad och bredde ut en banderoll med denna text, som även lades ut på Facebook.

Aktioner som denna har inte varit framgångsrika när det gällt att stoppa ISIS-fundamentalisternas vanvett. Idag har den etniska rensningen fortsatt, med tvånget att erlägga jizyah, den islamiska ”skyddsskatten”, som alla kristna måste betala om de vill vara kvar i eller återvända till Mosul. Beloppet lyder på 450 USD, en summa ingen som lever i norra Irak har råd med. Idag rapporterades att en annan historisk kristen plats fallit i händerna på ISIS: det syrisk-katolska klostret Mar Benham, nära Qaraqosh, en kristen stad på Niniveslätten, dit en majoritet kristna flytt. Munkar har verkat i Mar Benham sedan 300-talet. Den syrisk-katolske biskopen i Mosul, Yohanna Petros Moshe, berättade för nyhetsbyrån Fides att ISIS-milisen tvingat de tre munkarna att ge sig av och lämna kvar nycklarna. Enligt bloggen Baghdadhope undergick klostret restaurering 1986 och har blivit en vallfartsort för kristna, men även för muslimer.

Giorgio Bernardelli, Vatican Insider/La Stampa 2014-07-21