FARC-gerillan söker kontakt med påven

Representanter för Colombias största gerillarörelse har begärt att få möta påven Franciskus på Kuba i september och har önskat att den katolska kyrkan utser en ständig delegat i sina fredsförhandlingar med regeringen.

Ivan Márquez, som representerar de revolutionära väpnade styrkorna i Colombia (FARC) i fredssamtalen, sade den 17 augusti till journalister: ”Vi vill framföra en hjärtlig hälsning till påven Franciskus. Vi hoppas att vi skall få detta tillfälle.”

Påven Franciskus kommer att besöka Kuba den 19–22 september.

Gerillan, som har varit i konflikt med Colombias regering i femtio år, ”vill föra fredsprocessen framåt, särskilt med den katolska världens stöd”, sade Márquez. ”Kyrkan kan erbjuda all sin erfarenhet så att vi kan nå en slutlig överenskommelse.” FARC och Colombias regering inledde fredssamtalen på Kuba i slutet av 2012 i hoppet om att finna en väg till att få ett slut på konflikten, som har kostat omkring 220 000 liv.

Efter ett möte den 17 augusti i Havanna med ordföranden i Colombias biskopskonferens sade Márquez: ”Vi är optimistiska. Vi understödjer en bilateral vapenvila och rättfärdighet. Kyrkan har förnyat sitt engagement för fred i Colombia.”

Ärkebiskop Luis Castro Quiroga av Tunja, ordförande i Colombias biskopskonferens, meddelade till journalister efter sitt möte med FARC-delegaterna att det slutgiltiga beslutet om ett möte med påven avgörs av påven, Vatikanen och påvens värdar på Kuba. Påven Franciskus, sade han, har följt nyheterna om fredssamtalen, men skulle troligen vilja tala direkt med de berörda.

America Magazine 2015-08-18