Fler katoliker än protestanter i Nordirland inom bara tre år

Det som hade varit otänkbart för 100 år sedan i Nordirland kommer nu snart att vara verklighet – antalet katoliker kommer att överstiga antalet protestanter i regionen. Detta förutses inträffa 2021, 100 år efter självständigheten för republiken Irland, när den norra delen av ön fortsatte att ingå i Storbritannien, bland annat för den övervägande andelen protestanter i regionens befolkning. [Bilden: Giant’s Causeway, Nordirland.]

I ett inslag i brittiska BBC News häromdagen sade dr Paul Nolan, som studerar samhällsutveckling och trender i Nordirland, att unionism, den politiska ideologi som vill behålla Nordirland som en del av Storbritannien, fortfarande kommer vara möjlig i Nordirland även om unionisterna måste vara medvetna om den demografiska förändringen.

Enligt den senaste folkräkningen 2011 var protestanterna bara tre procent fler än katolikerna. Befolkningsdata därefter har uppmätt en katolsk majoritet i varje åldersgrupp i befolkningen utom bland dem över 60 år. Bland barn i grundskolan beräknas katolikerna idag utgöra 51 procent mot 37 procent för protestanterna.

Religiöst grundade konflikter har varit en del av Nordirlands historia under lång tid. Perioden från sent 1960-tal fram till 1998 och den så kallade långfredagsöverenskommelsen präglades av mycket våld. Men fortfarande händer det att den våldsamma nutidshistorien gör sig påmind. Bara förra året tvingade hot mot katoliker flera nordirländska familjer att flytta från sina hem.

Mary Lou McDonald, som leder partiet Sinn Féin som är ett nationalistiskt nordirländskt parti som arbetar för ett förenat Irland, sade i samma BBC-inslag som ovan refererats att hon välkomnar en diskussion om vad de demografiska förändringarna kan innebära för Irland på sikt: ”Självklart måste unionisterna finna sig i ett helt nytt Irland, så låt oss ha diskussionen.”

Catholic News Agency, 2018-04-22