Folkliga protester i Colombia

Efter rejäla protester under 2019 och 2020 står Colombias högerregering inför en ny samhällskris, som har skapats av planerna på skattehöjningar syftande till att lindra pandemins effekter på ekonomin. Jacobo Grajales-López, professor i statskunskap vid Lilles universitet och specialist på Colombia, förklarar orsakerna till detta folkliga missnöje och analyserar dess konsekvenser.

Delar av befolkningen, medelklassen och personer som har hamnat i fattigdom, protesterar alltså mot den allmänna inriktningen på den politik som förs av Iván Duques liberala regering.

Proteströrelsen har sitt ursprung i oppositionen mot ett senare tillbakadraget förslag till skattereform, och den tilltar dagligen i styrka, precis som det förtryck som den vänder sig mot. Hundratusentals människor har tågat på gatorna sedan den 28 april. Till dags dato har minst 27 personer dött, mer än 800 har skadats och 500 personer har försvunnit under demonstrationerna. Påven Franciskus själv yttrade sig om situationen i söndags efter Regina Caeli. [Följ länk här: après le Regina Caeli. ] Den helige fadern förklarade att han står det colombianska folket nära och att han ”bekymrad” följer rapporteringen om sammanstötningarna.

Den rörelse som huvudsakligen står bakom den protesterna i Colombia har uppmanat till nya demonstrationer och strejker på onsdag [den 12 maj], efter det misslyckade möte som man hade med Iván Duque i måndags för att få slut på den kris som har förvärrats genom att polisvåld.

Iván Duque är med sina 44 år gammal den yngste presidenten i Colombias moderna historia. Det är ett år kvar till presidentvalet år 2022, där Iván Duque inte kan kandidera, eftersom författningen inte tillåter två på varandra följande mandat, och det politiska klimatet i Colombia ser ut att förvärras.

Vatican News franska redaktionen 2021-05-11

Detta är en nyhetstext.