Påven träffar John Kerry för klimatsamtal

På lördag den 22 maj kommer påven Franciskus att ta emot USA:s särskilda sändebud för klimatfrågor John Kerry i Vatikanen. Detta meddelade på fredagen Heliga stolens presstjänst. På uppdrag av president Joe Biden organiserade Kerry i slutet av april ett klimattoppmöte, där även påven framförde en hälsning.

Efter att under Bidens föregångare Donald Trumps fyraåriga mandatperiod ha legat lågt i klimatfrågor, vill USA nu åter öka sitt engagemang. Så kom man till exempel vid toppmötet i april överens om åtaganden som innebär att stater skall minska sina utsläpp av drivhusgaser.

I sitt samtal med Franciskus kan Kerry ta upp nästa klimattoppmöte, som i början av november kommer att äga rum i skotska Glasgow. Sedan har år 2015 offentliggjorde sin miljö- och socialencyklika Lovad vare du (Laudato si’) har påven upprepade gånger uppmanat till omsorg om klimatet. Vatikanen har redan organiserat flera konferenser och överläggningar på detta tema.

I Rom spekuleras det i om huruvida Franciskus skulle kunna resa till Glasgow för att personligen delta i den 26 konferensen för de stater som har undertecknat FN:s klimatkonvention, ”Conference of the Parties” – även kallat COP26. Det är också tänkbart att han sänder en hälsning via videolänk.

Kathpress 2021-05-14

Detta är en nyhetstext.