Före detta spelare i Manchester United blir dominikanpräst

Signum har tidigare berättat om före detta fotbollsproffs som ändrat inriktning i livet och blivit, eller börjat utbilda sig till, katolska präster. Här är en ny sådan berättelse.

manutdNordirländaren Phil Mulryne (38 år) ingick i Manchester United spelartrupp tillsammans med stjärnor som David Beckham, Paul Scholes, Nicky Butt och Ole Gunnar Solskjaer. Mulryne spelade 161 seriematcher för Norwich City och 27 landskamper för Nordirland under sin idrottskarriär. Men nu har han bytt ut sin matchtröja mot ordensdräkt. Sedan några år tillbaka är han medlem av den katolska Dominikanorden. Efter en tid som novis och därefter flera års studier i filosofi och teologi i Rom blev han förra veckan vigd till diakon i Belfast.

”Att helt få ge mig själv till Gud genom att avge ordenslöftena, att ha Jesus Kristus som förebild och oavsett våra egna svagheter och brister lita till att han kommer att omvandla oss i sin nåd, och så låta sig omvandlas och berätta om glädjen i detta till alla jag möter – det är för mig själva kärnan i dominikanens liv och det som attraherade mig till orden”, sade Mulryne i en videohälsning till brittiska Daily Mail.

Phil Mulryne började sin fotbollskarriär som ung och har efter Manchester United bland annat hört till Norwich City Football Club (också känt som ”The Canaries” eller ”City”). Hans gamla lagkamrater var bland de första av bekanta att överraskas över att han gav upp kändisskap och en inkomst på en halv miljon pund [nästan 6 miljoner svenska kronor – övers. anm.] till förmån för ordenslöftena om fattigdom, kyskhet och lydnad och tillvaron som katolsk präst: ”Det kom som en fullkomlig chock att han uppfattade det här som sin kallelse”, sade den tidigare lagkamraten i Norwich, Paul McVeigh i en intervju nyligen.

maxresdefaultEfter att ha råkat ut för en serie skador började Mulryne fundera på sitt liv efter fotbollskarriären. Han började ägna alltmer tid åt välgörenhetsarbete med hemlösa och via detta kom han i kontakt med en katolsk biskop som han lärde känna och som kom att hjälpa honom förstå sin verkliga kallelse. Som nyvigd diakon kan han nu se fram emot prästvigning någon gång under 2017.

Catholic News Agency, 2016-11-03