Försäkring vägrade betala cellgifter men erbjöd självmordspiller

stephaniep2Stephanie Packer i Orange i den amerikanska delstaten Kalifornien försöker ta tillvara varje ögonblick med sin man och sina fyra barn. Hon lever med en svårbotad cancer och hennes mål är att ”göra allt jag kan för att få ytterligare en sekund med mina barn”. När Kalifornien legaliserade läkarassisterade självmord i sjukvården tidigare i år upplevde Packer det yttersta slaget i ansiktet: hennes sjukförsäkring vägrade att täcka kostnaden för den avgörande cellgiftsbehandling som hennes läkare rekommenderade för hennes tillstånd. Försäkringsbolaget meddelade däremot att man avsåg täcka kostnaden för ett särskilt självmordspiller, som alltså kan förskrivas legalt med den nya kaliforniska delstatslagen, till priset av bara drygt en dollar.

Stephanie Packers berättelse speglas i en ny dokumentär, ”Compassion and Choice Denied” [på svenska ungefär ”Att förvägras medkänsla och val” – övers. anm.] som producerats av den amerikanska organisationen Center for Bioethics and Culture Network, rapporterar den engelskspråkiga katolska nyhetstjänsten CNA. Dokumentären berättar i detalj om Packers erfarenhet av att leva med en dödlig sjukdom i en tid då dödshjälp och assisterade självmord i vården erbjuder ett billigare alternativ än att kämpa för varje människas liv. Särskilt upprörande är att försäkringsbolaget först hade lovat att täcka kostnaderna för cellgiftsbehandlingen. Men bara en vecka efter att läkarassisterade självmord hade blivit lagliga skickade bolaget ett brev till Packer och meddelade att hon inte skulle få ersättning för cellgifter. Trots åtskilliga överklaganden fortsatte försäkringen att vägra.

la_archbishop_jose_gomezLäkarassisterade självmord är i dag tillåtna i en handfull delstater i USA och frågan är uppe för folkomröstning i delstaten Colorado i samband med valet nu i november. Många prominenta katolska ledare, som exempelvis påven Franciskus, har uttalat sig mot detta slags dödshjälp och kallat den ”falsk medkänsla”. Den katolske ärkebiskopen av Los Angeles, José Gómez, har sagt att läkarassisterade självmord ”representerar ett misslyckande för solidariteten” och innebär att samhället överger dess svagaste medlemmar.

”Som människor är vi kallade att stödja varandra, att hålla varandras händer och vandra vägen fram”, säger Stephanie Packer i dokumentären och tillägger: ”Jag vill att mina barn ska se att döendet är en del av livet, och att livets slut kan erbjuda en möjlighet att uppskatta saker som man aldrig tidigare tänkt på att uppskatta.” Hon menar vidare att hon vill att hennes fall ska uppmärksamma människor på att en legalisering av läkarassisterade självmord innebär att många svårt sjuka patienter som hon själv kommer att förvägras den behandling som de behöver och som skulle kunna förlänga deras liv. Anhängarna till en sådan lagändring har lyckats ”förvrida innebörden av självmord så att det låter sött och gulligt” liksom att omdefiniera vad det betyder att leva med en dödlig eller kronisk sjukdom. ”Det gör att dödligt sjuka patienter känner att de inte är värda att man kämpar för dem.”

Eftersom palliativ vård som bejakar livets naturliga cykel är en dyr medicinsk kostnad i dag, rekommenderar Packer att samhället lägger mer energi på och omfördelar resurser för att finansiera hospice-vård, istället för att göra döden till ett billigt alternativ: ”Vi borde börja med att åtgärda vårt sjukvårdssystem så att människor kan få leva istället för att tvingas välja att dö.”

Catholic News Agency, 2016-10-19