Fortsatta oroligheter efter terrorattentatet i Alexandria

Självmordsattentatet mot en koptisk kyrka på nyårsnatten i Alexandria i Egypten, där 21 personer dödades i vad som uppenbart verkar vara ännu ett islamistiskt terrorattentat mot en kristen gudstjänstfirande församling, har följts av en våg av protester och oroligheter i Egypten, särskilt i huvudstaden Kairo och i Alexandria.

Påven Benedictus XVI fördömde attentatet redan på nyårsdagen och kallade det för ett uttryck för feghet och dödsförhärligande, och han uppmanade myndigheterna i Egypten att förstärka skyddet av landets kristna minoritet.

Den brittiska sändaren BBC uppger att en grupp protesterande i Kairo på söndagen omringat en bil i vilken en av de ledande imamerna färdades och att situationen blivit hotfull. Demonstranter ska också ha kastat sten mot en bil i vilken en av landets ministrar åkte, när han var på väg för att träffa den koptiske ledaren påven Schenouda III för att uttrycka den egyptiska regeringens beklagande av attentatet. Också utanför flera regeringsbyggnader i Kairo har det förekommit demonstrationer och oroligheter.

Efter attentatet har, enligt myndigheterna, säkerhetspolisen förstärkt skyddet av alla kristna kyrkor i landet. Polisutredningen av nyårsnattens attentat går vidare. Hittills har ingen grupp tagit på sig ansvaret för attentatet, men radikala islamister förmodas ligga bakom dådet.

I en intervju idag, måndag den 3 januari, förklarade Vatikanens diplomatiska sändebud till Egypten, nuntien ärkebiskop Louis Fitzgerald, att de kristna i Egypten upplever sig diskriminerade och inte tillräckligt skyddade av myndigheterna. Samtidigt är de medvetna om hur svårt det är att förhindra terrordåd. Samtidigt underströk nuntien vikten av att landets muslimer och kristna samarbetar för att gemensamt förebygga våld och istället verka för en fredlig samexistens.

Kathpress 2011-01-03