Franciskaner hjälper flyktingar i Damaskus

Flyktingar fortsätter att knacka på dörren till Shrine of Tabbaleh i Damaskus. The Franciscan friars of the Custody of the Holy Land och Franciscan Missionary Sisters of the Immaculate Heart of Mary, som driver kyrkan, har tagit emot åtta familjer permanent och hjälper därtill 45 andra familjer, kristna och muslimska. De är samtliga flyktingar från Damaskus, där striderna mellan regeringsarmén och rebellerna under de senaste dagarna har satt staden i brand.

”Vi hoppas på fred och försöker trösta alla i dessa tragiska tider”, säger franciskanpater Romualdo Fernandez, ansvarig för helgedomen, till nyhetsbyrån Fides och berättar att människor kommer varje dag och besöker kyrkan, där kristna och muslimer möts, för att be tillsammans för fred.

Suo Yola, en av franciskansystrarna som varje dag hjälper flyktingar, säger till Fides att: ”Vi gör vårt bästa för att hjälpa familjerna på flykt. Folk gråter och hoppas på bättre tider. Levnadsomkostnaderna är mycket höga, det finns inga mediciner och effekterna av det embargo som vi lider av drabbar civilbefolkningen och de fattigaste. Vi hoppas och ber att detta lidande snart kommer att ta slut. Vi har inget förtroende för dessa så kallade rebeller. Vilka är de rebeller som skadar folket? De har skadat alla, kristna och muslimer, många familjer har förlorat allt.”

”Allt våld och allt lidande”, fortsätter systern, ”har ingenting med religion att göra. Kristna och muslimer har vi alltid levt sida vid sida och vi kommer att fortsätta att göra det. Den syriska regeringen har hitintills varit sekulär och har garanterat säkerhet och stabilitet i Syrien. I dag har vi bara kaos, osäkerhet och lidande och vad kommer att hända i morgon? Men vi vet, som kristna, att Gud skyddar oss och vårt hopp är levande. Och som kristna vet vi säkert, vi kommer aldrig att överge Syrien.”

Fides 2012-07-21