Påven Franciskus talade till diplomater ackrediterade vid Heliga stolen den 9 januari. I årets tal, som hölls i Vatikanens apostoliska palats, fokuserade påven sina utrikespolitiska kommentarer kring försvagningen av demokratin i många delar av världen. ”Det är en källa till oro att det i många delar av världen finns en försvagning av demokratin och av den bredd av frihet som den möjliggör, om än med alla begränsningar i alla mänskliga system”, sade Franciskus.
Den 86-årige påven tog som exempel på demokratins försvagning de händelser som nyligen utspelats i Brasilien, där anhängare till tidigare presidenten Jair Bolsonaro stormade landets kongress, Högsta domstolen och presidentpalatset den 8 januari. De scener som utspelats i Brasiliens huvudstad påminner om vad som hände i Washington DC för två år sedan, då anhängare av förre USA-presidenten Donald Trump stormade Kapitolium. Händelserna i Brasilien utbröt efter att tidigare presidenten besegrats i val av vänsterpresidenten Luiz Inácio Lula da Silva, kallad Lula, som svors in som president 1 januari i år.
”På många områden är ett tecken på demokratins försvagning ökad politisk och social polarisering, vilket inte bidrar till att lösa medborgarnas akuta problem”, uttryckte påven. ”Jag tänker på de olika länderna i Amerika där politiska kriser är laddade med spänningar och former av våld som förvärrar sociala konflikter.” Franciskus tog i sitt tal också upp den senaste tidens turbulens i Peru, där demokratin enligt uppgift befinner sig på bristningsgränsen, liksom instabiliteten i Haiti.
Under sitt tal upprepade Franciskus också sitt motstånd mot abort och dödsstraff, inklusive dess användning i Iran. Den iranska regimen har avrättat demonstranter som demonstrerat på gatorna mot införandet av islamisk lag, bristen på yttrandefrihet, ekonomisk kris, och 22-åriga Mahsa Aminis misstänkta död. Den senaste tidens protester i Iran ”kräver större respekt för kvinnors värdighet”, sade påven. När demokratin försvagas ”är det kvinnor eller etniska minoriteter som ofta får betala priset för detta”, uttryckte han.
Franciskus krävde att förhandlingarna om kärnenergiavtalet med Iran skulle återupptas. Han påpekade samtidigt att kriget i Ukraina, med möjlighet för Ryssland att använda kärnvapen, är en konflikt som involverar hela världen. Han citerade påven Johannes XXIII:s socialencyklika Pacem in terris från 1963. ”Tyvärr är kärnvapenhotet också i dag höjt, och världen känner återigen rädsla och ångest”, sade påven och tillade att detta gjorde encyklikan ”extremt aktuell”. Vid tiden för encyklikans tillkomst pågick den kubanska missilkrisen, som hotade världens förstörelse.
Påven upprepade att ett ”tredje världskrig äger rum” på ett bitvis sätt med många globala konflikter, och han upprepade omoralen i att inneha kärnvapen.
Red. 2023-01-10
Detta är ett referat av ett nyhetsinlägg The Tablet, vars originaltext i sin helhet finns här