Frankrike minns Samuel Paty

För ett år sedan mördades läraren Samuel Paty. Idag högtidlighålls minnet av honom över hela Frankrike med hjälp av andakter och manifestationer. I skolorna kommer man att ha särskilda lektioner där eleverna får fördjupa sig i frågor om yttrandefrihet och angränsande ämnen, förklarade Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer.

På lördag den 16 oktober, årsdagen för dådet, planeras flera minnesceremonier i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorinedär Paty undervisade på en högstadieskola. Vid hans skola kommer en staty av honom att avtäckas och Patys kollegor och elever kommer att hålla tal. Man kommer även att anordna en minnesmarsch. Mitt emot Sorbonne-universitetet i Paris kommer dessutom Samuel Paty-parken officiellt att invigas.

Historieläraren Samuel Paty mördades på öppen gata i sin hemstad Conflans-Sainte-Honorine 16 oktober 2020. Den artonårige förövaren sköts av polis i samband med gripandet. Mördaren förmodas ha varit inspirerad av islamistiska idéer. Enligt uppgifter ska Paty tidigare ha visat karikatyrer av profeten Mohammed i klassrummet, vilket skedde i samband med att han diskuterade frågan om yttrandefrihet med sina elever. En pappa till en av eleverna ska sedan ha kritiserat Paty online och därigenom eventuellt ha inspirerat attentatsmannen att begå sitt brott.

Kathpress 2021-10-14

Detta är en nyhetstext.