Fransysk visit hos påven

Vatican News har rapporterat om Frankrikes president Emmanuel Macrons besök hos påven i tisdags. Presidenten åtföljdes till Rom av sin hustru Brigitte Macron och representanter för bland annat den franska regeringen. Véronique Fayet, ordföranden för den franska Caritas-organisationen Secours catholique var även med, vilket passade bra, då ett ämne för överläggningarna mellan presidenten och påven var hur religioner bidrar till ”det allmännas bästa” i Frankrike. Presidenten och påven samtalade även om miljöfrågor, migration, nedrustning samt om hur man kan förebygga och lösa konflikter. Fokus lades på konflikter i Mellanöstern och Afrika.

Vid besök av detta slag brukar gåvor utväxlas. President Macron fick ta emot en medaljong föreställande den helige Martin av Tours samt några böcker författade av påven. Påven Franciskus mottog ett exemplar av romanen Journal d’un curé de campagne, författad av Georges Bernanos, i italiensk översättning. Till svenska är romanen översatt av Sven Stolpe, och den bär då titeln Prästmans dagbok.

Senare under dagen mottog presidenten titeln som hederskanik i Laterankyrkan. Denna titel fick den franske kungen Henrik IV i början av 1600-talet, efter att han hade bekräftat en större gåva till Laterankyrkan. Sedan dess har denna titel traditionsenligt förlänats franska kungar, och senare Frankrikes presidenter. Alla har dock inte deltagit i någon installationsceremoni.

Rapporterna från Vatican News ger vid handen att stämningen under besöket hos påven var god och vänskaplig.

Red. 2018-06-28

Källa: Vatican News via länken här