Google kommer att iaktta ryskt förbud mot Muhammedvideo

Ryssland har förbjudit utsändningar av den islamfientliga Muhammedvideon. Den ansvariga domstolen i Tverskoj, Moskva klassade på måndagen filmen The Innocence of Muslims som extremistisk. Så snart som domen vunnit laga kraft får filmen inte längre visas i Ryssland. Överträdelse av förbudet kommer att leda till åtal.

Tverskoj-domstolens beslut om Muhammedvideon kom samma dag som motsvarande hovrättsförhandlingarna mot punkbandet Pussy Riot, vars medlemmar dömdes till två års lägervistelse för ”religiöst upplopp”. Både frågan om videon och kvinnornas ”punkbön” i Moskvas frälsarkatedral inspirerar den ryska lagstiftaren till att utarbeta en hård antiblasfemilag.

I domstolsförhandlingarna i Tverskoj hävdade statsåklagaren att videon hotade den allmänna ordningen. Cirka 20 miljoner av de 143 miljoner ryssarna är muslimer.

Företaget Google tillkännagav innan domen avkunnats att man skulle respektera ett eventuellt förbud. Videon hade publicerats på YouTube, som är ett dotterbolag till Google.

Filmen utlöste våldsamma protester. Även den tyska och schweiziska biskopskonferensen liksom judiska centralrådet i Tyskland har kritiserat videon.

I måndags vädjade en grupp liberala konstnärer och mediekreatörer till president Vladimir Putin att inte låta sig skrämmas av några extremister, oavsett vilka de är. ”Den globala terrorismens mörkaste makter försöker skrämma vår civilisation och påtvinga den sin egen vilja”, heter det i ett öppet brev: ”Vi ber Er: Förbanna varken denna film eller överhuvudtaget några andra konstnärliga verk, som framställer något som extremister finner anstötligt”, skriver konstnärerna och mediekreatörerna, som uppenbarligen har både Muhammedvideon och Pussy Riot i tankarna.

Kathpress 2012-10-02