Venezuela: Katolska kyrkan hoppas på schysst presidentval

Den katolska kyrkan i Venezuela försöker lugna ner den upphetsade stämningen i landet inför presidentvalet den 7 oktober. Venezolanerna ska inte låta sig skrämmas av otillbörliga hot, menar kardinal Jorge Urosa Savino i en intervju som publicerats i flera tidningar i landet. ”Gud är den ende som kommer att veta vem vi lägger vår röst på.” Valet är fritt och ”rösträtten innebär att vi modigt måste följa vår övertygelse”, understryker ärkebiskopen av Caracas.

Ordföranden för den katolska biskopskonferensen, ärkebiskop Diego Padron, påminner å sin sida presidentkandidaterna om deras egentliga uppgift: politiken måste ”lämna ideologierna därhän och koncentrera sig på landets bästa.”

Valkampanjen har kantats av extrema känsloyttringar och av våld. Flera personer har omkommit vid olika evenemang inför valet, vägar har blockerats, starka hot har förekommit. Förra helgen dödades två anhängare till oppositionspolitikern och utmanaren, Henrique Capriles, vid en samling med över 50 000 personer. Anklagelser om att detta var ett målmedvetet attentat förekommer.

President Hugo Chávez har öppet talat om att ett inbördeskrig kommer att bryta ut, om det regerande socialistiska partiet förlorar valet.

De båda presidentkanditaterna kan inte tänkas vara mer olika. Hugo Chávez (58), som enligt egen utsago har kurerat sig från en cancersjukdom, är stridslysten, aggressiv och understundom hotfull. Den socialistiska basen av väljarkåren tycks uppskatta denna attityd. Henrique Capriles (40) strävar efter att få rollen som den som ska försona det djupt splittrade landet. Med modesta reformplaner söker han övertyga venezolanerna om att de inte behöver frukta en radikal omvälvning av samhället.

Kathpress 2012-10-02