Grekiska biskopar kritiserar premiärminister Tsipras

Den grekiska katolska biskopskonferensen riktar skarp kritik mot premiärminister Alexis Tsipras och hans regering. De senaste sex månaderna sedan partiet Syrizas valseger har inneburit ”en förlorad tid”, säger ordföranden för den grekiska katolska biskopskonferensen, Frangiskos Papamanolis, på måndagen till den italienska presstjänstänsten SIR.

”Vår regering har inte förstått situationen”, menar den emeriterade biskopen av öarna Syros och Santorini. Vi greker har mycket att lära; vi måste arbeta och vara företagsamma, säger Papamanolis. Han uttalar samtidigt hopp om en snabb avslutning av förhandlingarna mellan Grekland och de övriga euro-länderna. När väl enighet har nåtts önskar han sig snabbast möjliga undertecknande av överenskommelsen.

Av Greklands omkring 11 miljoner invånare är, enligt kyrklig statistik, 140 ooo katoliker.

Ordföranden för den grekiska katolska biskopskonferensen anser att Tsipras vann valet på ohållbara vallöften. Nu måste han erkänna att verkligheten är grym. Papamanolis kritiserar emellertid också den förra regeringen. Tsipras ärvde en redan ”fruktansvärd situation”, menar han.

Grekland och de övriga 18 euro-länderna enades i dag, måndag, i Brüssel om en räddningsplan för landet. Enligt planen ska en kredit i storleksordningen 86 miljarder euro ges under de kommande tre åren. I gengäld förpliktar sig Grekland bland annat att genomföra reformer i pensions- och skattesystemet.

Kathpress 2015-07-13

I Signum nr 2/2015 (endast pappersutgåvan) publicerades en artikel om Grekland, av Jonathan Luxmoore: Tro, hopp och Syriza