Hälsopass i Vatikanmuseerna

Ända sedan pandemin bröt ut har Vatikanstaten anpassat sina åtgärder för att minska smittspridningen efter de italienska bestämmelserna. Trots att Vatikanmuseerna befinner sig utanför Italiens territorium, tillämpas där sedan fredagen den 6 augusti samma kontroll av hälsopass som alla museer i Italien.

Det som i Italien kallas ”Green Pass” och är ett dokument som intygar att bäraren är vaccinerad mot covid-19, eller i alla fall har tillfrisknat eller har testats med negativt resultat, är hädanefter obligatoriskt för museets besökare. Även i Vatikanmuseerna kräver personalen fortsättningsvis att ett sådant intyg kan företes antingen i digital form eller utskrivet och tillsammans med legitimation. Detta krav gäller från och med fredag morgon och omfattar även de som har bokat biljett i förväg. Om dessa personer inte kan visa upp intyget, så kan de begära att få tillbaka biljettpriset genom att skriva till help.musei@spc.va.

Museernas besökare ska boka inträdesbiljett i förväg på denna adress: https://tickets.museivaticani.va/home.

Vidare kommer museerna att hållas stängda måndagen den 16 augusti, som är helgdag i Vatikanen, och man upphör med att hålla extraöppet den sista söndagen i månaden. Systemet med ”hälsopass” håller successivt att träda i kraft i flera europeiska länder, med olika variationer vad gäller tider och platser där de är obligatoriska. I Italien krävs det nu i biografer, på museer och restauranger (utom på uteserveringar). Den 1 september utsträcks det till att krävas av lärare samt resenärer på viss kollektivtrafik (inrikesflyg, längre tågresor och vissa färjelinjer). För närvarande omfattas inte kulturella aktiviteter i kyrkor inte av dessa bestämmelser.

Red. 2021-08-07

Detta är en nyhetstext, vars ursprungliga version i Vatican News, franska redaktionen, finns här