Hedningarnas förgård till Mexiko

Inom ramen för dialogen med icke troende arrangerar Vatikanen för första gången ett samtalsforum i ett utomeuropeiskt land. Mellan den 6 och 9 maj äger ”Hedningarnas förgård” (Cortile dei Gentili) rum i Mexiko, meddelar Vatikanradion. Ordföranden för det Påvliga rådet för kultur [Vatikanens kulturminister], kardinal Gianfranco Ravasi, kommer att delta i detta samtalsforum i Mexiko.

87 procent av Mexikos 112 miljoner invånare är katoliker. På grund av det traditionellt starka laïcistiska styret i det latinamerikanska landet, med ett skarpt avvisande av varje religiöst inflytande på det offentliga och politiska livet, är den katolska kyrkan i stor utsträckning förvisad från det offentliga livet i samhället och hänvisad till den rent privata sfären. Välkända icke-troende professorer kommer att debattera med katoliker på temat ”Laïcitét och transcendens”.

Hedningarnas förgård kommer att äga rum vid flera olika universitet i landet, bland annat det före detta påvliga och numera laïcistiska styrda universitet UNAM i Mexico City [se foto], ett av de mest välrenommerade universiteten i Latinamerika.

Hedningarnas förgård, som det Påvliga rådet för kultur arrangerar och som påven emeritus Benedictus XVI tog initiativ till, anspelar på området för icke judar i det antika templet i Jerusalem. I ett jultal till den romerska kurian 2009 talade sig Benedictus XVI sig varm för en fördjupad dialog med ateister.

Uppmärksammade samtalsfora inom ramen för Hedningarnas förgård har tidigare hållits i Florens, Tirana, Barcelona, Bukarest, Stockholm och Braga. Nästa forum bli den 20 april i den syditalienska staden Catanzaro. Tema vid det tillfället är ”maffian”.

Kathpress 2013-04-11

Kardinal Ravasi gästade Stockholm i september förra året i samband med Hedningarnas förgård på Kungliga Vetenskapsakademien och på Fryshuset, vilket Signum rapporterade om här och här och här och här och här och här.