Hemflygande påve i radikalt försvar av samvetsfriheten

Vid sin inofficiella presskonferens på planet från Philadelphia i USA tillbaka till Rom i söndags gjorde påven Franciskus några mycket starka uttalanden till förmån för samvetsfrihet. Katolska kyrkan har tidigare försvarat samvetsfrihet för vårdpersonal i frågor som rör etiken kring liv och död – det vill säga rörande aborter och eutanasi – men på flygresan tillbaka från USA radikaliserade påven den hållningen.

Med anledning av det stöd som han under sitt besök offentligt visade för den kvinnliga orden De fattigas små systrar (Little Sisters of the Poor) och dess kamp mot Obama-administrationens krav att också religiösa institutioner ska betala sjukförsäkringar som innefattar preventivmedel – en strid som av kyrkan i USA ses som en viktig symbol för religionsfriheten – fick påven frågan vad han ansåg om statstjänstemän som i strid med domstolsutslag inte vill utfärda äktenskapslicenser för samkönade par.

”Jag kan säga att vägra att utföra en handling av samvetsskäl faktiskt är en mänsklig rättighet”, svarade påven och fortsatte: ”Om någon inte tillåter andra att resa samvetsbetänkligheter kränker han en rättighet. Samvetsfriheten måste inordnas i varje juridisk struktur eftersom den är en rättighet.” På journalistens följdfråga om detta specifikt också ska gälla för statstjänstemän svarade Franciskus: ”Om det är en mänsklig rättighet och tjänstemannen är en mänsklig person så har han den rättigheten.”

Den tjänsteman som frågan avsåg är amerikanskan Kim Davis i delstaten Kentucky. Hon uppmärksammades för några veckor sedan över hela världen för att hon hamnade i fängelse i fem dagar efter att ha vägrat utfärda en äktenskapslicens till ett samkönat par, med hänvisning till att det var emot hennes samvete, trots att USA:s högsta domstol i juni föreskrev att alla delstater måste acceptera samkönade äktenskap. Davis släpptes ur fängelset efter starka protester i USA och omvärlden.

Under onsdagen framkom tidigare okända uppgifter om påven Franciskus USA-besök, vilka kan förklara hans radikala uttalande på flygplanet: förra torsdagen ska han ha haft ett personligt möte med Kim Davis i Washington DC, uppger olika amerikanska källor. Vatikanens talesperson, jesuitpater Federico Lombardi, ville inte kommentera uppgifterna och således varken bekräfta eller dementera att mötet hade ägt rum.

Robert Moynihan, redaktör för publikationen Inside the Vatican var den som först rapporterade om det påstådda mötet. Enligt hans uppgifter möttes påven Franciskus och Kim Davis på Nuntiaturen – det vill säga Heliga stolens ambassad – i Washington DC i torsdag eftermiddags, efter påvens tal till USA:s kongress. Påven ska enligt dessa uppgifter ha uttalat sitt stöd för Davis, sagt ”tack för ditt mod” och uppmanat henne: ”var stark!”. Sedan hade han erbjudit både henne och hennes man varsin rosenkrans.

Enligt Moynihan har anonyma källor i Vatikanen bekräftat detaljerna kring mötet och Kim Davis advokat Mathew Staver har berättat för CBS News att Davis och påven hade lovat varandra förbön. ”Jag kan bekräfta att mötet har ägt rum i torsdags eftermiddag i Washington DC”, skrev Staver på sitt Twitterkonto sent på tisdagskvällen amerikansk tid. Davis och hennes man är inte katoliker, därför uppges de båda rosenkransarna – som påven personligen hade välsignat – ges till Kim Davis föräldrar som båda är katoliker. Enligt advokat Stavers byrå uppgav Kim Davis att hon var ”ödmjuk” över att ha fått möta påven personligen och tillade att påven ”var vänlig, genuint omtänksam och väldigt personlig. Han bad mig också att be för honom. Påven Franciskus tackade mig för mitt mod och uppmanade mig att vara stark.”

Catholic News Agency, 2015-09-30

Hela texten till presskonferensen på flygplanet från Philadelphia till Rom i söndags finns här via denna länk