Hjälporganisation kräver frisläppande av indisk jesuit

Den påvliga hjälporganisationen Kirche in Not instämmer i de internationella kraven på att den fängslade indiske jesuitpatern och människorättsaktivisten Stan Swamy ska släppas. Det är ”obegripligt” varför den 83-årige jesuitpatern, som under årtionden engagerat sig för ursprungsfolks (adivasis) rättigheter och för försoning mellan olika stammar, inte kan släppas fri mot borgen, sade ordföranden för Kirche in Not, Thomas Heine-Geldern, i en kritisk kommentar under onsdagen i Wien. Pater Swamys hälsa är starkt påverkad. Han lider bland annat av Parkinson. ”Hans enda brott består i att han krävt rättvisa och fördömt övergreppen som adivasi har utsatts för i sin region”, betonar Heine-Geldern.

Swamy har enligt hjälporganisationen arbetat mer än 40 år i den indiska delstaten Jharkhand med ursprungsfolk, som med våld fördrivits från sina områden för ge plats för gruvor eller industriella jordbruksprojekt. Den 8 oktober greps jesuiten av den indiska antiterrormyndigheten för påstådd uppvigling och kontakter med en förbjuden maoistisk grupp. Han ska också i slutet av 2017 ha deltagit i ett evenemang i staden Pune i delstaten Maharashtra, där det blev våldsamma sammanstötningar med säkerhetsstyrkor.

Jesuiten bestrider anklagelserna och varje form av stöd till det kommunistiska nätverket. Gripandet föregicks av två husrannsakningar och flera förhör, som enligt Kirche in Not ibland varade i mer än 15 timmar.

”Förvara religionsfriheten”

Detta fall är, enligt hjälporganisationen, bara ett av många i Indien, där falska anklagelser riktas mot präster och kateketer. Dessa är avsedda att ”underblåsa rädsla och skrämma pastorala medarbetare som anstränger sig för att skapa bättre levnadsförhållanden för adivasi och daliter (oberörbara)”.

Kirche in Nots ordförande sade sig vara ”mycket orolig för den tilltagande religiösa nationalismen”, som understöds av institutioner som står den indiska regeringen nära. Därför inskränks de kristnas rörelsefrihet i många byar på grund av rädsla för fundamentalistiska repressalier. Orättvisa gripanden, som det av pater Swamy, tycks ofta syfta till att ”skrämma de svagaste till tystnad”.

”Vi vädjar till internationella politiska institutioner att säkerställa att utövandet av religionsfriheten i Indien försvaras och att den katolska kyrkan får fortsätta att arbeta för de fattigaste bland fattiga”, säger Heine-Geldern i sin appell.

Kathpress 2020-12-09

Detta är en nyhetstext.