Holländsk jesuitpater mördad i Syrien

En holländsk präst i 70-årsåldern, jesuitpater Frans van der Lugt, har nyligen mördats i den syriska staden Homs. Han hade inte låtit sig evakueras och vägrade lämna Homs så länge det fanns kristna kvar i staden.

Enligt jesuitpater Jan Stuyt, sekreterare i Jesuitordens holländska ordensprovins, hade en man kommit till hans hus, fört ut honom på gatan och skjutit honom med två skott i huvudet. Händelsen har bekräftats av Syrian Observatory for Human Rights, en brittisk organisation. Motivet till mordet är oklart.

Pater van der Lugt kom till Syrien 1966 efter att ha tillbringat två år i Libanon för att lära sig arabiska. Han betraktade Syrien som sitt andra hem och sade till nyhetsbyrån AFP i februari att det syriska folket hade visat honom så mycket vänlighet att han ville dela deras smärta och svårigheter. Han betraktade inte människor i första hand som muslimer eller kristna, utan satte människan i centrum.

Vatikanens talesperson, jesuitpater Federico Lombardi, karakteriserade honom som en fredens man, som ådagalagt stort mod genom att visa sin lojalitet mot det syriska folket genom att stanna kvar under riskabla omständigheter för att bistå fattiga familjer. Den holländske utrikesministern Frans Timmerman betecknade mordet som fegt och gement.

BBC News Middle East 2014-04-07