Hur fira Hispanic Heritage Month under pandemin?

Mot bakgrund av en global pandemi, pågående spänningar mellan olika etniska grupper och en presidentvalskampanj, skiljer sig firandet av National Hispanic Heritage Month 2020 från tidigare år. Mer än 60 miljoner amerikaner har latinamerikansk bakgrund och utgör med 18,5 procent av befolkningen den största etniska minoriteten i USA. USA firar varje år detta ökande segment av befolkningen från 15 september till 15 oktober i hela landet som National Hispanic Heritage Month. President Lyndon B Johnson inrättade 1968 Hispanic Heritage Week, vilket 1988 expanderades till att omfatta en hel månad av president Ronald Reagan.

USA:s näste president kommer otvivelaktigt att vara medveten om det ökande inflytandet från latinamerikaner i USA. Båda presidentvalskampanjerna uppvaktar dessa väljare med budskap som ”Catholics for Biden” och ”Latinos for Trump”.

Kampanjerna utkämpas under covid-19-pandemin – en pandemi som har drabbat den latinamerikanska gruppen hårt. Enligt Pew Reseach Center är arbetslösheten högre än genomsnittet och särskilt hög bland kvinnorna. Latinamerikaner har också flest smittade av covid-19, vilket kan hänga ihop med att ett stort antal är arbetare.

Samtidigt som USA omprövar sin rasistiska historia, gör latinamerikanska katoliker samma sak. ”Vi har tagit ett steg tillbaka och tagit en ordentlig blick på oss själva”, säger Patricia Jiménez som är kommunikatör på V Encuentro. [V National Encuentro är en fyraårig process för reflektion över kyrka och handling i katolska församlingar i hela USA. övers anm.] ”När vi tar rodret blir vi medvetna vilka som är med på båten. Vi har ansvar och vår tystnad späder på den systematiska rasismens kultur. Vi måste handla, inte bara prata.”

Adrienne Alexander, en facklig lobbyist och styrelsemedlem i två organisationer som arbetar i skärningspunkten mellan tro och arbete och Michael N Okińczyc-Cruz, chef för the Coalition for Spiritual and Public Leadership, har skrivit om hur svarta och latin-amerikanska gemenskaper har förenats för att adressera systematisk rasism.

”Som latinamerikanska och svarta katoliker är vi en väsentlig del av den världsvida kyrkan i det här landet. Vårt ledarskap är i detta ögonblick viktigare än någonsin. Vi måste vara en hoppets fyr och ett rättvisans skepp och vi måste vara de som driver den i en riktning som är mycket mer djärv, profetisk, anti-rasistisk och anti-imperialistisk.”

Förra året frågade America Magazine sina läsare hur bra kyrkan hade tjänat de latinamerikanska katolikerna. I ett svar av Hosfmann Ospino (associate professor of Hispanic ministry and religious education, Boston Collage) understryker han allt det som latin-amerikaner bidrar med i kyrkan och samhället. ”Latinamerikanska katoliker är kyrkan tillsammans med katoliker från andra kulturella bakgrunder. Församlingar där latinamerikaner möts för att växa i tron är de facto välkomnande platser. Där många latinamerikaner och latinamerikanska kulturer möts, inte utan spänningar förstås, bekräftas att vi kommer tillsammans för att fira glädjen av att vara Jesu Kristi lärjungar.”

USA befinner sig just nu vid ett vägskäl. Under Hispanic Heritage Month måste vi se hur latinamerikaner har format nationens förflutna och se hur vi kan bli framtidens ledare för vår kyrka och vårt land.

Red. 2020-09-18

Detta är ett referat av en artikel av J.D. Long-García från dden 15 september 2020 i America Magazine och som kan läsas i dess helhet här