Kaldeisk kristen utnämns till betydelsefull post i Irak

Den kristna kaldeiskan Christin Suha Daoud Elias al Najjar är ny chef för den irakiska investeringsmyndigheten, som organiserar utländska investeringar för återuppbyggnad av ekonomin i de områden som har varit drabbade av konflikter. Utnämningen är en del av den senaste omstruktureringen av ledningen för regeringsinstitutionerna, som de senaste dagarna har genomförts av Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi, rapporterade på torsdagen den romerska nyhetsbyrån Fides.

Suha al Najjar, som kommer från en kristen familj med ursprung i Karamles på Nineveslätten, utsågs av premiärminister al-Kadhimi till rådgivare för ekonomiska angelägenheter. Hon är den enda kvinnan på listan över nya ledarkrafter. Redan i juni utsåg al-Kadhini den kristna kaldeiskan Christin Eva Faeq Yakoub Jabro till minister för migrationsfrågor.

Med den nya utnämningen skall, enligt uppgifter från Bagdad, det löfte uppfyllas, som regeringen har gett, om att genomföra reformer och bekämpa korruption. Reformerna har krävts av demonstranter, som sedan mer än ett år demonstrerar på gatorna i irakiska städer.

Skarp kritik mot al-Khadimis utnämningar till ledarposter vid officiella institutioner har dock framförts av den shiitiske politikern Muqtada al-Sadr. Han har anklagat regeringen för att fortfarande dela ut ämbeten med hänsyn till konfessionell tillhörighet. Enligt den kristna webbsidan ”ankawa.com” träffade Suha al Najjar den 14 september den kaldeiske patriarken, kardinal Mar Louis Raphael Sako, innan hennes utnämning till chef för den irakiska investeringsmyndigheten offentliggjordes.

Kathpress 2020-09-17

Detta är en nyhetstext.