Biskopar i USA rasar mot slopat skydd för flyktingar

De katolska biskoparna i USA har skarpt kritiserat ett domstolsutslag, som har upphävt skyddet av flyktingar från Centralamerika och Karibien. Domen gör att den ”hjärtskärande vägen av osäkerhet och rädsla” fortsätter för hundratusen migranter, heter det i ett gemensamt uttalande på onsdagen (lokal tid) från Biskopskonferensen och hjälporganisationen Catholic Relief Service.

Med ett domstolsutslag har den nionde appellationsdomstolen alltså upphävt ett tillfälligt beslut mot upphörandet av ”Temporary Protected Status” (TPS). Denna status har hittills inneburit att personer som under en bestämd tid flytt från stater som El Salvador, Nicaragua, Honduras och Haiti beviljades ett särskilt uppehållstillstånd i USA.

Processen har, enligt biskoparna, helt i onödan satts igång av Trumpregeringen. ”Vår nation får inte avvisa de enskilda och de familjer som gynnas av TPS. De finns bland oss, och de har lagligen levt och arbetat i Förenta staterna.” Som exempel på följderna av beslutet lyfte uttalandet fram situationen för 192 000 barn i familjer från El Salvador. Dessa skulle gå en oviss framtid till mötes om TPS avskaffades.

Regeringen i USA har sedan länge försökt lägga ned TPS-programmet. Då skulle de personer som hittills har skyddats av det kunna utvisas. Vita huset vill även låta skyddet för barnen till papperslösa invandrare i USA ska upphöra. Biskoparna förnyade i sin skrivelse även stödet för de berörda så kallade dreamers och uppmanade kongressen att förse dessa med permanenta uppehållstillstånd.

Kathpress 2020-09-16

Detta är en nyhetstext.