Indiska ordenssystrar i protest ber regeringen om beskydd

Fem indiska ordenssystrar, som protesterar mot en biskop, har vänt sig till premiärministern för delstaten Kerala med en begäran om beskydd. Enligt den romerska nyhetsbyrån AsiaNews är bakgrunden till denna begäran om skydd ordensledningens uppmaning till systrarna att återvända till sina konvent, sedan de under fyra månader har protesterat mot den biskop som uppges ha våldtagit deras medsyster. Ordenssystrarna fruktade, enligt egen uppgift, att drabbas av samma öde som den präst, som i slutet av oktober blev funnen död under oklara omständigheter, sedan han hade vittnat mot biskop Franco Mulakkal.

De fem ordenssystrarna från olika delar av Indien uppehåller sig sedan slutet av september i ett härbärge vid Kottayam i Kerala. Med sin protest vill de stödja den medsyster som befinner sig där och som har anmält Mulakkal. Dessutom vill de uppmärksamma problemet med att kyrkans män utsätter ordenssystrar för sexuella övergrepp. Uppmaningen att de fyra skulle återvända till sina ordenshus ser ordenssystrarna enligt AsiaNews som ”ett försök att sabotera processen”.

Biskop Mulakkal av Jalandhar i delstaten Punjab häktades i slutet av september på grund av misstankar om våldtäkt. Han har för tillfället trätt tillbaka från sitt ämbete och har av myndigheterna försatts på fri fot och har återvänt till sitt stift i landets norra del.

Den 48-åriga ordenssystern anklagar biskopen för att sedan maj 2014 flera gånger ha våldtagit henne under sina besök i Kerala. Mulakkal tillbakavisar anklagelserna. Den 54-årige biskopen menar att anklagelserna om våldtäkt är en hämndakt på grund av ett disciplinärende som han började behandla år 2016.

Kathpress 2019-01-22