Internationella Caritas sjösätter nödaktion i Libanon

De fruktansvärda explosionerna i Libanons huvudstad Beirut har resulterat i hundratals döda och flera tusen skadade. I explosionen förstördes också nästan hela landets spannmålslager, vilket innebär att en hungerkatastrof kan lägga ytterligare sten på bördan.

Caritas Libanon bistår offren, och får nu hjälp av Caritas Internationalis med en nödplan koordinerad av internationella Caritas generalsekretariat, står att läsa på Caritas Internationalis webbplats.

”Det är en fruktansvärd och katastrofal situation och idag lever vi med stor förvirring”, säger Caritas Libanons direktor Rita Rhayem. ”Situationen är kritisk, och det är första gången vi har upplevt något av den här magnituden, det är apokalyptiskt, men vi ger inte upp och vi kommer att fortsätta försöka hjälpa alla som är i nöd.” De många döda och skadade kan bli fler, särskilt som det i spåren av explosionerna sprids giftiga gaser. Hjälpcentren som drivs av Caritas har otillräckliga resurser, och hjälpinsatser försvåras ytterligare av brist på bland annat elektricitet. Caritas huvudkontor i Beirut skadades svårt i explosionen, men utan personskador då man hunnit stänga för dagen.

Generalsekreteraren för Caritas Internationalis, Aloysius John, konstaterar att det behövs omedelbar internationell hjälp till befolkningen och de hjälporganisationer som finns på plats men har resursbrister. Landet är redan innan utsatt på grund av ekonomisk kris, våld och covid-19. Caritas Libanon finns i hela landet och är därmed välplacerat för att vidareförmedla internationell hjälp.

”Vi får inte tappa ur sikte att landet är försvagat av ekonomiska sanktioner och politiskt våld”, säger Aloysius John och efterfrågar inte bara omedelbar hjälp, utan också lyfta sanktioner för att hjälpa Libanon att resa sig även på längre sikt.

Tillägg 2020-08-06: Stockholms katolska stift har skrivit att Svenska Caritas förmedlar insamlade medel från Sverige. Vill du bidra kan det göras genom insättning på bankgiro 900-4789 eller Swish 900 478 9, märk gåvan ”Libanon”.

Red. 2020-08-05

Detta är en nyhetstext. Källa Caritas Internationalis www.caritas.org