IS-nära grupp publicerar affisch där påven Franciskus är halshuggen

En islamistisk grupp med nära band till terrororganisationen IS har publicerat en affisch som föreställer påven Franciskus som halshuggs.

Bilden, som inga katolska medier vill visa, föreställer en jihadistisk soldat som står över bröstet på en fånge iklädd den karaktäristiska orange fångdräkten medan han håller påvens huvud i sin hand. Terroristen, som är bär vit scarf och khaki-uniform, står framför flera skadade och förstörda hus. Alldeles intill påvens huvud står det ”Jorge Mario Bergoglio” [påven Franciskus namn innan han valdes till påve – övers. anm.].

Brittiska Catholic Herald citerar en nyhetstjänst i Mellanöstern som uppger att något som kallas Wafa Media Foundation och som är ett slags jihadistisk propagandacentral med nära band till IS, ligger bakom publiceringen av affischen. Den har börjat cirkulera bara några dagar efter spridningen av en affisch som föreställer en man som kör bil rakt mot S:t Peterskyrkan i Rom med en antydan om att attacker planeras mot Vatikanen under den kommande julen.

Analytiker har varnat för att IS kommer att öka antalet terrordåd som genomförs av så kallade ensamvargar i Europa nu när dess självutropade stat har kollapsat i Irak och Syrien, i synnerhet i jultider. I december förra året körde en terrorist med kopplingar till IS en lastbil rakt in i en julmarknad i Berlin i Tyskland med 11 döda och 56 skadade som följd.

Så sent som på Allhelgonadagen tidigare i november bad påven Franciskus för alla offer i samband med nyligen genomförda terrorattacker över hela världen och sade: ”Vi ber Herren att omvända hjärtat på terroristerna och befria världen från hat och mordisk galenskap som missbrukar Guds namn och sprider död.”

Catholic Herald, 2017-11-22