Jesuiternas provinsial i omedelbar närhet av attentaten i Wien

Pater Bernhard Bürgler, provinsial för de österrikiska jesuiterna, befann sig på måndagskvällen själv i omedelbar närhet av terrorattacken i Wien. I en rapport till webbsidan för Österrikes ordensgemenskaper har han skildrat händelsen. Hans centrala budskap till terroristen eller terroristerna var: ”Mitt hat får ni inte.” Han citerade därmed fransmannen Antoine Leiris, som hade förlorat sin hustru i attacken i Paris år 2015. Uppdraget för allt ordensfolk är nämligen att skapa förståelse mellan människor och mellan religioner. ”Det är vad vi lever och arbetar för, och det måste vi alltid kämpa för”, sade jesuitprovinsialen.

Just när dådet inträffade på måndagskvällen befann han sig i en taxi på väg från Wiens centralstation till jesuiternas provinshus i Wiens första distrikt. Under färden på Rotenturmstrasse uppstod det en trafikstockning, och bilen måste stanna. Efter ett kort ögonblick bestämde sig Bürgler för att fortsätta till fots och öppnade taxidörren, men hörde plötsligt skott och oväsen. ”Det gjorde att jag klev in i taxin igen. Snart kunde vi dock köra vidare, svängde av till höger, och så lyckades jag komma hem. Under tiden hade jag hunnit se i mobiltelefonen vad som pågick och insåg först då vad som just hade hänt.”

Provinsialen hörde skotten på nära håll, även om han inte insåg faran förrän i efterhand. ”Ja, det var nära ögat! Just då uppfattade jag dock inte hur dramatiskt det var och det undrar jag över nu. Det som gjorde störst intryck var de mängder av ungdomar som vällde ner från Schwedenplatz i riktning mot Rotenturmstrasse. Min första tanke var att det måste ha inträffat en olycka.”

Pater Bürgler tackade all säkerhetspersonal, räddningsledning och politiker, som har hanterat denna svåra situation mycket professionellt. Och han betonade: ”I tankar och böner är vi med alla offer och deras anhöriga.”

Kathpress 2020-11-03

Detta är en nyhetstext.