Jesuitpater Josef Höfner har avlidit

Jesuitpater Josef Höfner har avlidit sent på Askonsdagen den 6 mars i en ålder av 61 år. Han föddes den 10 november 1957 i byn Moostann utanför Landshut i Bayern och inträdde i Jesuitorden 1981. Efter en tio år lång utbildning vigdes han till katolsk präst 1991 i S:ta Eugenia församling i Stockholm och var verksam där som kaplan fram till 2001.

Mellan åren 2001 och 2011 var han kaplan respektive kyrkoherde i S:t Lars församling i Uppsala. År 2011 återvände pater Josef till S:ta Eugenia församling och arbetade pastoralt med förrättningar, själavårdssamtal, kursverksamhet och mycket annat.

Det är med stor sorg som hans medbröder i Jesuitorden och många församlingsmedlemmar tvingas acceptera pater Josefs alltför tidiga bortgång. Att han var en mycket uppskattad person märktes inte minst de senaste månaderna då han under sjukdomstiden tog emot en strid ström av besökare.

Den helige Pierre Favre (1506–1546), som var en av de första jesuiterna, var ett av pater Josefs favorithelgon. Det var inte minst Pierre Favres böneliv och relationen mellan den jordiska och himmelska kyrkan som pater Josef uppskattade i Favres andliga liv. Nu är pater Josef själv en del av den himmelska kyrkan.

Requiescat in pace – Må han vila frid

Red. Signum 2019-03-07

Foto: Philip Geister S.J.