Jesuitpater Leo O’Donovan talar vid Bidens installation

Förre presidenten vid Georgetown University, jesuitpater Leo O’Donovan, kommer att hålla det officiella installationstalet då den valde presidenten Joe Biden svärs in i ämbetet. Enligt vad O’Donovan uppgett för National Catholic Reporter (NCR), hade Biden personligen kontaktat honom med en inbjudan till ceremonin den 20 januari. Demokraten Biden är den andre katolske presidenten i USA:s historia efter John F Kennedy.

O’Donovan är mångårig vän till familjen Biden. 2015 firade han begravningsmässan för äldste sonen Beau, som vid 46 års ålder avled av en hjärntumör.

Biden har nära relationer till många jesuiter. Under sin tid som vicepresident besökte han regelbundet mässan i den katolska Heliga Treenighetskyrkan i Georgetown. Då Bidens son Hunter var senior vid Georgetown 1992, inbjöd O’Donovan den dåvarande senatorn från Delaware att vid jesuituniversitetet hålla ett föredrag om sin tro och sitt offentliga liv.

Få dagar efter att han valts till president, den 12 november, var Biden närvarande i en virtuell insamlingsaktion för Jesuit Refugee Service, ordens flyktingorganisation, där O’Donovan nu är verksam som missionsdirektor. Vid detta tillfälle sade Biden öppet till NCR, att han skulle höja insamlingsmålet för nya flyktingar till 125 000 USD, vilket kommer att medföra en höjning av den övre gränsen på 15 000 personer som satts av Trumpadministrationen.

Kathpress 2021-01-10

Detta är en nyhetstext.