Filippinerna: regeringskritisk katolsk präst anklagad för uppror

Brittiska BBC rapporterar att den katolske prästen Flavie Villanueva av regeringen anklagats för att vara upprorisk. Bakgrunden är att Filippinernas president Rodrigo Duterte sedan en längre tid strävar efter att eliminera narkotikahandeln genom att låta avrätta dem som är inblandade i den. Fader Villanueva har gång på gång uttryckt kritik mot denna våldsamma politik. En kort video ingår i inlägget med rubriken ”Philippines: Anti-’drug war’ priest charged with sedition” från BBC av den 13 januari 2021.

Det är inte första gången Flavie Villanueva kritiserat president Duterte. Enligt den katolska nyhetsportalen UCA News anklagade Villanueva i början av året presidenten för att ha ljugit om vaccinationer. I december påstod Duterte att nästan alla soldater, inklusive hans livvakter, hade blivit vaccinerade mot Covid-19 för hans säkerhets skull. Den 4 januari förnekade han att han kände till att soldaterna fått vaccin. Vid en presskonferens hävdade han att han inte visste vad slags vaccin det rörde sig om. [Läs mer här i inlägget ”Filipino priest attacks Duterte over vaccine lies”.]

Red. 2021-01-14

Bakgrund. Den 6 november 2020 publicerade UCA News följande nyhet (i original här):

President Dutertes krig mot narkotikahandeln bygger på mord på ertappade drogförsäljare. En präst har fördömt den ”dödskult” som råder på Filippinerna. En misstänkt drogförsäljare, Vincent Adia, sköts till döds den 4 november 2020 på sjukhuset i Angona i Rizalprovinsen. Tidigare på dagen hade han intagits på sjukhus sedan han skjutits tre gånger och lämnats att dö i rännstenen med en skylt där det stod ”drogförsäljare”. Han togs in på en akutmottagning och fick vård för sina skador. Senare på kvällen trängde en oidentifierad man in och sköt honom med två dödande skott. ”Detta är ett djävulskt illdåd” sade fader Flavie Villanueva till den katolska nyhetsbyrån UCA. ”Det blir inget slut på dödandet. Adias död är ett tydligt bevis på hur ondskan har infekterat somliga individer. Människor ser inte längre livets värde och möjligheten för nåd att förvandla individen. Under de senaste fyra åren har fruktan och våld blivit drivande faktorer hos vår regerings ledamöter i deras strävan att skapa ett ’humant och drogfritt samhälle’.”

En anställd vid sjukhuset, som ville vara anonym, berättade hur skytten trängt in på akutavdelningen och skjutit Adia, riktat vapnet mot personalen, som tog skydd. Han sköt ytterligare ett skott mot patienten och rusade ut.

Fader Villanueva sade att mordet på Adia var ytterligare ett av många ouppklarade mord som följd av president Duertes krig mot narkotikan. ”Det leder bara till flera döda kroppar, flera änkor och faderlösa och till ny företagsamhet – dödandet”. Prästen sade vidare att vördnaden för livet måste återupprättas på Filippinerna och frågade ”varför måste en förhärdad våldskultur få lov att diktera att döden hellre än livet skall råda?”