Joe Biden avlägger presidenteden på katolsk familjebibel

I Washington D.C. på onsdag kl. 12 (lokal tid) kommer Joe Biden att avlägga eden som USA:s 46 president, och han gör det med handen på en gammal familjebibel. Denna bibel är sedan 127 år i familjen Bidens ägo. Den blivande presidentens farfars föräldrar förvärvade den år 1893. Demokraten Joe Biden blir den andra katolska presidenten i USA:s historia, efter John F. Kennedy.

Bidens familjebibel hör till de så kallade Douai-Reims-biblarna, som är översättningar från latin till engelska [från 1582/1610 övers. anm.] och som in på 1900-talet var den enda engelskspråkiga bibelöversättningen som erkändes av den katolska kyrkan. Biden-bibeln innehåller noteringar från viktiga händelser inom familjen, och även alla de ämbetseder som katoliken Joe Biden har avlagt under sin politiska karriär.

Bidens vicepresident Kamala Harris kommer vid installationsceremonin att använda en bibel som har tillhört Thurgood Marshall. Marshall var under åren 1967–1991 den enda svarta domaren i Högsta domstolen. Harris, som är baptist med föräldrar från Jamaica och Indien, blir den första kvinnliga vicepresidenten i USA.

Redan för några dagar sedan blev det känt att jesuiten Leo O’Donovan (87 år) kommer att tala vid den bönestund som traditionsenligt inleder installationsceremonin. Den tidigare presidenten för Georgetown University har länge varit vän med familjen Biden. År 2015 firade O’Donovan requiemmässan för Bidens äldste son Beau, som avled vid 46 års ålder i en hjärntumör.

Biden har bett den svarte pastorn Silvester Beaman, från hans hemort Wilmington, att läsa välsignelsen som avslutar installationsceremonin. Även Beaman, ledare för Bethel African Methodist Episcopal Church i Bidens hemstat Delaware, står den blivande presidentfamiljen nära sedan nära 30 år.

Kathpress 2021-01-19

Detta är en nyhetstext.