Katolska biskopskonferensen i USA varnar för inrikespolitiskt våld

Inför den valde presidenten Joe Bidens inaugurationsceremoni den 20 januari varnar den amerikanska biskopskonferensen för ytterligare våldsdåd och hatutbrott. ”Som kristen säger jag till envar som överväger mera våldsdåd, att ni är vilseledda av en röst som inte kommer från Gud”, säger ärkebiskop Paul Coakley från Oklahoma City i ett uttalande på lördagen. Han är ordförande i den amerikanska biskopskonferensens kommitté för inrikespolitisk rättvisa och utveckling.

I likhet med många andra är han chockad av bilderna på våld och hat vid stormningen av Kapitolium den 6 januari. ”Det var våld mot en fredlig politisk process i hjärtat på vår demokrati”; bomber mot particentraler, mord på en polis, ännu flera dödade och skadade, symboler för rashat, uppmaningar till lynchmord på politiker, samt även missbruk av kristna symboler. Anledningen till Coakleys uttalande var underrättelser från den federala polisen FBI om planerade våldshandlingar riktade mot statliga institutioner i Washington DC under de kommande dagarna, samt även i delstaternas huvudstäder.

För en kristen ”finns det klara kriterier för vad kom kommer eller inte kommer från Gud”, skriver Coakley. Aposteln Paulus nämner som ”Andens frukter, kärlek, glädje, fred, långmodighet, vänlighet, godhet, saktmod och självbehärskning”. Motsatserna är däremot ”fiendskap, strid, avundsjuka, vrede, egennytta, splittring och partitagande”. Var och en skall skåda i sitt hjärta och urskilja vad som finns där, manade ärkebiskopen. ”Lyssna inte på dem som sår hat, vrede och splittring. De leder er bort från Gud”, enligt Coakley.

Kathpress 2021-01-18

Detta är en nyhetstext.