Kardinal Barbarin frikänd i högre instans

Den franske kardinalen Philippe Barbarin frikändes under torsdagen av en appellationsdomstol i Lyon från anklagelsen om att inte ha anmält sexuella övergrepp. I slutet av rättegången uttalade sig Barbarins advokat och även åklagarmyndigheten för ett frikännande av den 69-årige kardinalen. Ärkebiskopen av Lyon fälldes i första instans i mars 2019.

Redan 2016 utreddes Barbarin, eftersom han inte till statliga myndigheter hade anmält de sexuella övergrepp som prästen Bernard Preynat begått. Då lade åklagarmyndigheten ned processen efter några månader. Det hade inte funnits några tecken på att Barbarin hade begått något brott.

I mars 2019 fann en domstol i första instans i Lyon honom skyldig och dömde honom till villkorligt fängelsestraff i sex månader. Tio tidigare scouter och förmodade offer för prästen Bernard Preynats övergrepp var då målsägande.

Kardinalen bad då påven om att få lämna sin tjänst, vilket Franciskus dock inte accepterade. Eftersom den rättsliga processen ännu inte var avslutad, så gällde antagandet om oskuld, menade påven. Barbarin tog då timeout och ledningen av ärkestiftet lade påven i en övergångsfas på den tidigare biskopen av Evry-Corbeille-Essonnes, Michel Dubost (77 år).

Kathpress 2020-01-30