Katoliker betygsätter Bidens första tid

I samband med att president Joe Biden nådde 100 dagar av sin ämbetsperiod, har ledare för katolska organisationer från områden som Bidens administration sagt sig vilja prioritera, uttryckt tacksamhet för tecken på framsteg, men också att mer krävs för ett uppfyllande av löftena från hans kampanj. Samtidigt fortsätter en del biskopar att vara mycket kritiska mot Biden, och några anser att landets andre katolske president inte ska tillåtas att ta emot kommunionen.

”De första 100 dagarna av presidentens tid har gett mig en känsla av optimism”, säger chefen för Catholic Charities USA, dominikansyster Donna Markham i ett mejl till America Magazine. Syster Markham uttrycker hoppfullhet om att presidentens ekonomiska återhämtningsplan, som blev till lag den 11 mars, kan ”erhålla mycket efterlängtade bostadsbidrag och ett ekonomiskt stöd till människor som kämpar något enormt just nu.”

Mary Haddad, RSM (Sisters of Mercy), som leder Catholic Health Association, hyllar också Den amerikanska räddningsplanen, som hon kallar ”särskilt anmärkningsvärd med anledning av dess fokus på åtgärder för att göra sjukförsäkringen mer tillgänglig och ekonomiskt rimlig för fler amerikaner.”

I mars signerade Biden ”Den amerikanska räddningsplanen”, ett 1,9 biljon dollar ekonomiskt stimulanspaket som ska stötta återhämtningen efter den ekonomiska börda som covid-19-pandemin orsakat. Kort därefter avslöjade Biden ett förslag för infrastruktur och jobb på 2,3 biljoner dollar, vilket inbegriper pengar till att utöka tillgången till hälsovård, arbetspraktik och förbättringar på miljöområdet. I ett tal i kongressen den 28 april satte Biden strålkastarljuset på American Families Plan, ett förslag värt 1,8 biljon dollar som kommer att anta betald familjeledighet, allmän förskola och gratis community college.

Mary Novak, ny direktor för den katolska lobbygruppen för social rättvisa, imponeras av Joe Bidens ansträngningar för att sänka den politiska temperaturen. ”Vad han jobbar för att uppnå är inte ett ytligt lugn utan en plats där vi kan nå en delad förståelse av vår gemensamma verklighet utan att underblåsa splittring.”

Många katolska ledare som tillfrågats om Joe Bidens prestation tre månader in i hans presidentskap, säger att då de inspirerats av hans tidiga åtgärder, nu hoppas att hans administration uppfyller löftena från kampanjen som är relaterade till dödsstraff, immigration och flyktingkvoter.

Joe Biden är den förste presidenten i modern tid som motsätter sig dödsstraffet, och medan han har rapporterats prata om hur man ska göra för att få ett slut på den federala tillämpningen, har ledaren för en katolsk organisation mot dödsstraffet sagt att hon väntar på att presidenten också ska tala ut offentligt i frågan.

”Det kommer att krävas politisk vilja och moraliskt mod att sätta igång processen med avskaffandet av det federala dödsstraffet. Men utan tvekan kommer oräkneliga katoliker vara redo att stötta president Biden om och när han väljer att gå den vägen”, säger Krisanne Vaillancourt Murphy, verkställande chef för Catholic Mobilizing Network.

Associated Press har också rapporterat att amerikanska biskopar planerar för en debatt i juni, om huruvida ett dokument ska ges ut som ska klargöra att Joe Biden och andra offentliga katolska personer som försvarar möjligheten till abort, inte ska få ta emot kommunionen.

”Det kan skapa förvirring… Hur kan han säga att han är en uppriktig katolik och göra de här sakerna som står i motsättning till kyrkans lära?” säger ärkebiskop Joseph Naumann, Kansas City. Andra katolska ledare säger att de förblir optimistiska inför att arbeta med administrationen de kommande åren.

”Som Catholic Charities närmar vi oss vårt uppdrag, inte som partisanska politiska aktörer, utan snarare som hängivna människor för Jesu kallelse. Att jobba med administrationen innebär både utmaningar och stora möjligheter att påskynda en meningsfull politik som kan hjälpa några av de mest utsatta människorna i vårt land.”

Red. 2021-06-14

Detta är en artikel från America Magazine vars originalversion, av den 29 april 2021, återfinns i sin helhet här